Zavod HNŽ-a će platiti 641.597 KM zbog nezakonitog raskida ugovora

lijekovi, zavod, lijekovi, aspirin, lijek, mlijeko, leukemija, lijek, stručnjaci, lijekovi, lista lijekova, ZHŽ, Čapljina, pokušaj samoubojstva, lijekovi, lijekovi, zdravlje, RAK, lijek, kuća, lijekovi, ljekarna, RAK, uzročnici, lijek, RAK, skrivanje
...raskinut ugovor za opskrbu lijekovima. Općinski sud u Mostaru naložio je da ZZO isplati 641.597 maraka dugovanja tvrtki Melcom, u što spada i šteta prouzročena ovome poduzeću kao i troškovi sudskog postupka. 

Istodobno, sud nije prihvatio zahtjev Melcoma da ZZO HNŽ-a isplati još oko 2,6 milijuna maraka zbog nabavljenih lijekova, kao i izgubljene dobiti.

Tvrtka Melcom praktično je postala žrtvom sukoba dva HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera nakon uspostave nove županijske Vlade i smjene tadašnjeg ravnatelja zavoda Rade Bošnjaka, koji je visoki dužnosnik HDZ-a BiH.
Ništa sporno

Melcom je 2007. pobijedio na natječaju za nabavu lijekova za HNŽ koji se sufinanciraju sredstvima ZZO-a. Sve procedure su ispoštovane, čak su i federalne institucije odbacile sve prigovore drugih tvrtki i Melcom je dobio posao. Nakon pritisaka bošnjačkih ministara u Vladi, jer su do tada ‘po paritetu’ jedna bošnjačka i jedna hrvatska tvrtka isporučivale lijekove, došlo je do zaokreta.

Politički sukobi

Vlada HNŽ-a je 6. veljače 2008. promijenila odluku o besplatnim lijekovima koji se izdaju na teret ovog zavoda kojim je ponovno smanjila broj lijekova koje ona sufinancira te privremeno obustavila isporuku lijekova po ugovoru s Melcomom. Iako su nova uprava ZZO-a i Vlada tvrdili da je sporazum s Melcomom ništavan, sud je potvrdio da je ‘ugovor raskinut bez ikakvog opravdanog razloga’. Zbog toga ZZO mora tvrtki Melcom isplatiti 611.259 maraka za isporučene lijekove i zatezne kamate počevši od 22. listopada 2008. Također, moraju isplatiti i odštetu od 30.338 maraka.

Večernji List