Sutra humanitarna izložba HumanitART - srcem za Andija i Davida

Inače na ovoj izložbi će biti izloženo preko 50 radova različitih autora iz BiH kao iz Hrvatske i regije. Svi prodani radovi idu u fond za liječenje ovo dvoje malih boraca. Radovi će se kretati po veoma povoljnim cijenama uz naravno suglasnost autora.

Umjetnošću za Andija i Davida

Zdravstveno stanje Andi Milasa, šestogodišnjeg dječaka iz Mostara, koji boluje od najtežeg oblika epilepsije, svakim danom se pogoršava. Dječaku su se prva oboljenja počela javljati u dobi od šest mjeseci, kada je hospitaliziran na Dječjem odjelu KBC-a Mostar, nakon čega je otišao na sarajevsku kliniku, gdje mu je konstatiran sindrom Williams. Otkriven mu je i Westov sindrom i od tog nesretnog trenutka dječak je na doživotnoj terapiji.

Potrebna operacija

Jedini način da mali Andi ne bi doživio tragičan kraj je ugradnja PAG-a, preko kojeg bi dječak lakše gutao, no operacija je jako rizična, ali i hitna jer je ona možda jedini spas. Operacija iziskuje financijska sredstava, koje njegova majka nema i sama ih ne može osigurati, zbog čega će joj biti potrebna pomoć dobrih ljudi. Invalidnina koju prima za Andija jer je 100 % invalid i alimentacija od oca u iznosu 600 maraka, jedini su prihod kojim ova nesretna majka raspolaže.

David Taraba petogodišnji je dječak iz Viteza, teško bolestan. U drugoj godini života Davidu je postavljena dijagnoza simptomatske epilepsije. Obradom je nađena arahnoidalna cista srednje lubanjske jame i postavljena sumnja na kortikalnu displaziju.

Maleni David je bio po 20 dana u bolnici u Zagrebu, a po povratku u Vitez stanje bi mu se pogoršalo te bi opet morao natrag u Zagreb.
David će u studenom ove godine ponovno na snimanje u schon klinik Vogtareuth u Njemačkoj, a sredinom 2013. godine trebao bi imati i operaciju. Preporuka doktora je da se operacija radi do sedme godine, jer je nakon toga rizik daleko veći. Ako se ne operira postoji veliki rizik da bi moglo doći do dodatnog usporenja brzine razvoja pa i do gubitka već postojećih sposobnosti. Liječnici daju samo 10% šanse da će biti dobro ako se ne operira.

Umjetnici grada Mostara i okolice žele nešto napraviti za malog Andija i Davida, i svojim zalaganjem materijalno pomoći nemoćnoj djeci. Poznata imena iz svijeta umjetnika grada na Neretvi i šire odazvala su se u značajnom broju da naprave dobru stvar, a ujedno to je i dužnost svakog umjetnika "biti koristan u društvu i činiti ga boljim". Odlučili su da poklone svoja djela kako bi pomogli u ovom tužnom slučaju i malom Andiju i Davidu omogućili nastavak života.

Organiziranjem prodajne izložbe humanitarnog karaktera želimo osigurati novčana sredstva za daljnje liječenje malog Andija i Davida, ali i potaknuti ostale ljude da se uključe u ovu akciju shodno svojim mogućnostima.

Učinimo to zajedno, učinimo to za malog Andija i Davida.