Studenti iz cijelog svijeta dolaze u travnju u Mostar

I ove godine, kao i dosad, studenti iz različitih zemalja svijeta će dobiti priliku sastati se u Mostaru kako bi raspravljali o aktualnim pitanjima UN-a. Na njoj će svi studenti, kako domaći, tako i inozemni, preuzeti uloge diplomanata i simulirati rad različitih vijeća Ujedinjenih naroda.

Uloga izaslanika

Cilj konferencije je da studenti dobiju ulogu izaslanika, da se ustanovi kako bi studenti riješili taj problem jer moraju rukovoditi stvarnom političkom situacijom u zemlji i biti dobro upućeni u situaciju zemlje koju predstavljaju. Prema riječima glasnogovornika MOSTIMUN-a Jasmina Elezovića, zatvoren je prvi krug aplikacija, a odaziv je nadmašio očekivanja organizacijskog tima.
- U prvom krugu se prijavilo više od 90 ljudi, tako da još uvijek ne znamo hoćemo li uopće raspisati drugi aplikacijski rok. Danas ćemo održati sastanak po tom pitanju, te odlučiti jesmo li u mogućnosti primiti još ljudi ili ćemo se zadržati na ovoj brojci, kazao je Elezović. Na prošlogodišnjoj konferencije je sudjelovalo 100 studenata, jer organizatori nisu u mogućnosti osigurati smještaj za više gostiju, tako da je to kapacitet koji mogu zadovoljiti.
- Kada bi povećali broj sudionika, morali bismo pronaći i veću dvoranu za održavanje konferencije, a ako mislimo ostati u Centru za kulturu, a to nam je najpovoljnija opcija, broj sudionika ne smije preći sto, pojasnio je Elezović.
Od ovog tjedna kreće razdoblje kada sudionici šalju konfirmacije hoće li uistinu pristupiti ovoj četverodnevnoj debati ili ne, te plaćaju participacije za svoj dolazak. Organizator je naglasio i to da se, s obzirom na uhodanost organizacijskog tima, ove godine može očekivati najbolji ishod do sada.

Doznati više o drugima

MOSTIMUN, između ostalog, mladim ljudima nudi da upoznaju druge ljude iz različitih sredina kako bi doznali da oni nisu toliko različiti od njih samih. Spomenuta konferencija se organizira u partnerstvu sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru i Studentskom unijom Univerziteta "Džemal Bijedić". Podsjetimo da sve željene informacije o ovom susretu možete dobiti na stranici www.mostimun.org.

dnevni list