FOTO  Projekt prikupljanja sredstava za nabavu hranilice konjima s Bila ispunio Klub Aluminij

Galerija Aluminij, aluminij, konji, konji s bila
... u cijelosti oplemenjen uracima mladoga mostarskog fotografa Ivana Kelave, s dinamičnim motivima iz života jedinstvenih krda s otprilike 150 divljih konja na toj visoravni poviše Mostara. Prema riječima rukovoditelja Galerije Aluminij Darka Juke, Aluminijev je prostor ustupljen u znak potpore plemenitoj nakani prikupljanja sredstava prodajom raskošnoga kalendara, a sve s ciljem nabave hranilice za te konje, nužne za njihov opstanak u hladnim zimskim mjesecima.

Kelava je, naime, tijekom protekle tri godine ovjekovječivao svakodnevicu krda s Bila. On je već dobro poznat javnosti po nekoliko uspješnih ostvaraja koja su naišla na izrazit prijam i kod stručne kritike i kod brojnih ljubitelja fotografske umjetnosti u nekoliko europskih zemalja.

- Počelo je kao osobna priča, moja želja za opuštanjem u prirodi. Bilježenje raznih oblika ponašanja ovih iznimnih krda, jednih od rijetkih u Europi koji danas lutaju slobodni, bilo je mojim ispušnim ventilom, ali je s vremenom izraslo u puno više. Povezao sam se s ljudima koji brinu o opstanku tih plemenitih životinja, u prvomu redu s gospodinom Marijom Bošnjakom koji je u pripremnoj etapi osnivanja udruge koja će djelovati na njihovoj zaštiti, i shvatio kako bi nabava hranilice bio sjajan pothvat. U suradnji s mostarskom dizajnerskom kućom Smart, Raguž & Barbarić design odnosno s gospodom Mirom Ragužem i Stjepanom Barbarićem, osmislio ovaj kalendar koji je dostupan za kupnju u trgovinama Antonio Commerca. Prikupljena ćemo sredstva, nakon podmirivanja troškova tiskanja, darovati za nabavu hranilice - kazuje nam Kelava, koji je svjestan težine postavljenoga zadatka za njegovu umjetnost, ali koji ističe kako uživa u izazovima.

O pothvatu su, osim autora, govorili gospoda Miro Raguž i Mario Bošnjak, ali i filmaš Dino Kasalo, pod čijom je redateljskom palicom snimljen 25-minutni dokumentarac naziva Na Bilima, rađen u produkciji BHT1. Upravo je taj film, koji oslikava ljepotu života, ali tegobe i prijetnje s kojima se konji s Bila susreću, prikazan u sklopu svečanosti predstavljanja kalendara.

aluminij.ba