Mostar: Roditelji će preko interneta imati uvid u broj izostanaka i ocjene djece

Učionica
Ovome će se pokušati doskočiti i modernizacijom obrazovnog sustava kao u zapadnim zemljama uvođenjem e-obrazovanja. Riječ je prvenstveno o uvođenju elektronskih dnevnika, a koje će zatim dovesti i do elektronskog upisa u škole, vođenja digitalne školske dokumentacije i sl. Prema informacijama koje smo dobili iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti uvođenjem e-dnevnika, roditelji su u mogućnosti ostvariti uvid u evidenciju ocjena, raspored sati, kao i broj izostanaka s nastave njihove djece, piše Večernji list.

- Ono što je puno važnije jest činjenica da su na ovaj način roditelji u daleko povoljnijoj situaciji da uspostave permanentni kontakt s nastavnim osobljem i da u sinergiji s istim prate uspjeh i/ili neuspjeh njihove djece, kazali su nam iz Ministarstva dodavši kako uvođenje e-dnevnika isto tako nije zamjena za roditeljske sastanke i razgovor nastavnika i roditelja o svim aspektima školskog života. Vjeruju kako će se razvojem komunikacijskih vještina kod zainteresiranih strana (obrazovne vlasti, roditelji, učenici), kao i razvojem same informatičke tehnologije povećati korištenje mogućnosti e-obrazovanja. Što se tiče sigurnosti od hakerskih napada "izvana", kazali su nam kako zaštita sustava e-obrazovanja može biti isto toliko sigurna kao što može biti zaštićen svaki drugi elektronički sustav u bankama, osiguravajućim društvima, industriji itd. Od ove godine četiri mostarske osnovne škole sudjelovat će u ovom pilot-projektu, i to OŠ Ilije Jakovljevića Mostar, JU Četvrta osnovna škola Mostar, te JU Osnovna škola "Mujaga Komadina" Mostar i Osnovna škola Antuna Branka Šimića Mostar. O daljnjem širenju projekta na veći broj škola u FBiH kažu kako je to još uvijek teško predvidjeti.

- Ono što bi trebalo biti trajno opredjeljenje obrazovnih vlasti na svim razinama u BiH, jeste nastojanje da rade na osuvremenjavanju odgojno-obrazovnog procesa, ne samo u metodičko-didaktičkom smislu, nego i u tehničko-tehnološkom smislu koji nije nimalo zanemariv, kazali su nam iz Ministarstva.