FOTO  Mostar: Otvorena veličanstvena izložba velikoga Marina Topića

Marin Topić
Nikada niti jedna izložba na ovim prostorima nije izazvala toliko veliku pozornost kao ova večerašnja Marinova, i u pravom smislu riječi Galerija Aluminij je bila pretijesna da primi sve ljubitelje Marinove umjetnosti.

Izložbu pod imenom Zemlja humska - kist i krist zajednički su organizirali Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar, pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH, a uz sponzorsku potporu Vlade HNŽ-a, Aluminija d.d. Mostar, HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB, Hrvatske pošte Mostar, Rektorata i FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru.

Riječ je o svojevrsnomu presjeku Topićeva stvaranja, s pedesetak vrhunskih slika različnih formata koje ćemo ponuditi javnosti na dar, sve do isteka mjeseca studenog. Ova je suradnja dogovorena još koncem prošle godine, a na moju osobitu radost, jer konačno ugošćujemo slikarskoga barda koji je strahovito utjecao na umjetničku zbilju ovoga podneblja, naslikavši neke od kultnih radova naše novije povijesti. Jer ugošćujemo njegov genijalni Sumrak bogova, njegovu Humsku Veneru, sve one njegove oblutke, šipke, platane, Neretvu, sve ono što jest njegova Zemlja humska, iz kista i od Krista. Čim je procurila vijest o ovoj organizaciji, izložbu se počelo karakterizirati likovnim događajem godine, što svakako nije bez razloga. S izrazitim se entuzijazmom u organizaciju uključila mostarska Matica, a tehnički nas je pomogao čitav niz prijateljskih poduzeća i institucija. Na našu osobitu čast, pokroviteljem nam je dr. Dragan Čović koji će osobno izložbu proglasiti otvorenom - riječi su direktora Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka.

Veličanstvenom skupu večeras su se obratili direktor Aluminija d.d. Mostar Mario Gadžić, Josip Muselimović, Ivan Vukoja i Ljerka Ostojić. Nakon toga nazočnima se emotivnim govorom obratio Marin Topić i zahvalio svima na potpori, a čast da otvori izložbu pripala je predsjedatelju Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

Kako je bilo na večerašnjoj izložbi pogledajte u našoj galeriji.

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info