FOTO  Mostar: Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini

Mostar, Dom zdravlja, Dom zdravlja Mostar
... nemedicinska oprema ukupne vrijednosti 126.858 KM. Opremu je donirala Vlada Švicarske u sklopu projekta „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini" (ProSes), a koristit će se za pružanje unaprjeđenih usluga polivalentne patronaže, piše prvi.tv.

Direktorica za suradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer uručila je opremu ravnateljima domova zdravlja. Prisutnima je se obratio i Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

Ministar Mandić je istaknuo da mu je zadovoljstvo uručiti opremu i podjelu certifikata za 22 medicinske sestre tehničarke koje su završile edukaciju za pomoć u zajednici. Posebnu zahvalu uputio je Švicarskoj ambasadi koja se uključila u ove projekte kao i ProSes koji je pomagao da se sve ovo realizira. Mandić je rekao da je cilj širiti patronažne u sve Domove zdravlja i da je ovo prvi korak prema tome.

Na pitanje o pomoći ženama poslije poroda Ministar Mandić je rekao:" Naravno da će se to poboljšati uvođenjem patronalne usluge, u roku od 24 sata patronažna sestra dolazi doma i pruži svu pomoć,edukaciju, sve što je nejasno porodilji objasni se i sestra je dužna 3 puta u 15 dana da dođe a dalje po potrebi".

Ravnatelj Doma zdravlja Mario Kordić se zahvalio svim ravnateljima drugih Domova zdravlja i nositeljma ovog projekta bez kojeg ovo nebi bilo moguće. Ovaj projekt je najavljen i započet u ožujku ove godine. Kordić je naglasio da je sa prof. Vajdanom Tomić dogovoreno kako će izgledati patronažna služba.

Direktorica za suradnju Ambasade Švicarske u BiH, Barbara Datwlyer Scheuer je rekla: "Ja sam danas ovdje kako bi proslavili posvećenost Domova zdravlja Mostar, Stari Grad Mostar, Livno i Tomislavgrad. Ovi domovi zdravlja su posvećeni unaprjeđenju zdravstvene njege za svoje stanovništvo posebno najranjivije grupe".

„Podrška koju smo pružili domovima zdravlja je u okviru većeg projekta, projekta jačanja sestrinstva koju Švicarska vlada financira sa iznosom od 8 milijuna KM.
Ja sam uvjerena da medicinske sestre svojim radom u zajednici kroz polivalentnu patronažu mogu značajno doprinjeti poboljšanju zdravstvenog stanja njihovih pacijenata pogotovo sestre koje su adekvatno obučene i one mogu da pomognu da se poboljša ne samo zdravlje pacijenata već i njihov kvalitet života" rekla je Scheuer.

Uvjerena je u uspješnost projekta i zadovoljni su suradnjom sa svim partnerima, posebno sa Federalnim Ministarstvom zdravstva a Švicarska će nastaviti u narednim godinama da podržava i dalje reformu u području zdravstva u BiH.

Ovom ceremonijom se obilježava završetak aktivnosti projekta. Od ožujka 2017. godine ProSes je organizirao edukaciju i podršku u radu 9 medicinskih sestara iz DZ Mostar, 7 iz DZ Stari Grad Mostar, 2 iz DZ Livna i 4 iz DZ Tomislavgrad u vrijednosti od 89.500 KM. Jedan broj učesnika edukacije imao je priliku posjetiti zdravstveni centar dr. Adolf Droic u Mariboru.

Projekt ProSes uspješno je podržao uvođenje usluga polivalentne patronaže u zajednici u domovima zdravlja u Tuzli, Odžaku, Brčkom, Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru.