FOTO  Mostar: Baletska škola Arabesque koncertom slavi 10 godina postojanja

Arabesque, balet

..."Naša djeca plešu klasični balet", koji će biti upriličen 7.6.2016, u velikoj sali HS Kosače, sa početkom u 19 sati . Biće to još jedan korak dalje u promociji i razumjevanju baletske, i drugih vrsta umjetnosti, koje ovaj koncert nudi.

Na koncertu će biti predstavljeno čak 10 novih koreografija -duplo više u odnosu na predhodne godine. Imaćemo priliku vidjeti varijacije iz poznatih baleta: Uspavana ljepotica, Don Kihot, Oraščar, Labuđe jezero, Esmeralda, Plamen Pariza, kao i koreografije modernog baleta. Organizator i generalni pokrovitelj ovog koncerta je udruga Let.ba.

Ova škola je prva u županiji, koja je poslije više desetljeća opet vratila našem gradu klasični pokret, fascinirajuće koreografije i prekrasne kostime. Posvećenost edukaciji djece ne samo u elementima vježbi klasičnog baleta, nego u kompletnom izrazu koji ova umjetnost sa sobom nosi, posebno dolazi do izražaja na jedinstvenim koncertima, koji u sebi nose jasnu povezanost i sa drugim umjetnostima.

Vidan pokazatelj snage i prezentnosti ove škole je ne samo njen konstantni broj zainteresirane djece koja vrijedno rade, nego i očigledna refleksija na ostale plesne skupine. Ponosna na uspjeh škole, prof. Arleta Ćehić izjavljuje: Drago mi je da sam uspjela privući pažnju djece svih uzrasta i što je možda i najteže - zadržati ih sve te godine. Baletu prijeti odumiranje u manjim sredinama koje nemaju baletnu tradiciju, i baš iz tog razloga, kao i konkurencije ostalih klubova, ja sam napravila jedan program koji slijedi sistem vježbi klasičnog baleta, ali i predstavljanje djece na jedinstvenim koncertima koji odišu glamurom prošlog, ali i sadašnjeg vremena. Važno mi je pokazati da balet s pravom nosi epitet "klasični" i da nije nimalo zastarjeo ili prevaziđen."