MOSTARSKE LABUDICE Mlade bh. balerine prve u regiji osvojile nagradu na najmasovnijem natjecanju na svijetu

Balet Mostar Arabesque

Od 26. lipnja do 6. srpnja 2024. u Pragu (Češka Republika) je održano veliko finale Dance World Finals Prague 2024, koje svake godine okuplja oko 10.000 finalista sa svih kontinenata svijeta. Tome prethode kvalifikacije u kojima je ove godine učestvovalo 66 država i oko 120.000 djece i omladine, gdje samo najbolji mogu u finale, a budno ih čeka čak 37 sudaca, koji u različitim plesnim kategorijama daju svoj sud.

Ovo najmasovnije natjecanje na svijetu s pravom zovu Plesnom olimpijadom, a tim povodom je umjetnička direktorica Balet Mostar Arabesque (BMA) Arleta Ćehić, prof. baletne pedagogije, izjavila kako je Balet Mostar Arabesque ove godine na kvalifikacije prijavio sedam koreografija i svih sedam je prošlo u finale.

Balet Mostar Arabesque

“Već nam je to bila dovoljna potvrda da smo, u okviru svojih skromnih logističkih gabarita, na dobrom putu, ali smo se ipak prijavili i na finale. I desilo se čudo, mostarske labudice su u kategoriji Ballet Small Group do 9 godina, osvojile skoro nedostižno treće mjesto i brončanu medalju! Nikada niti jedna baletna grupa iz zemalja okruženja nije u Finalu DWC-a osvojila brončanu medalju”, rekla je Ćehić.

Uspjeh su postigle Hana Stojkić, Eva Krtalić, Sara Galić, Una Marić, Kiara Mujić Vujević,, Elena Grabovac, Emma Marić i Lajla Hadžiabdić.

“Naša Sara Galić (6 g.) osvojila je fantastično 4. mjesto sa čak 91,80 poena! Njena kategorija je imala 71 balerinicu, koje su bile podijeljene u tri grupe. Nikada niti jedna balerina iz zemalja okruženja (neovisno o uzrastu), nije u finalu imala toliko bodova! Svi ostali nastupi su za 10 -20 poena bili bolji u odnosu na kvalifikacije te smo stoga veoma ponosni na naš uspjeh i dosadašnji rad”, izjavila je Ćehić.

Balet Mostar Arabesque

Inače, Mostarske labudice su u proteklih godinu dana i na drugim natjecanjima osvojile prestižna priznanja: na International Ballet Competition “Ana Pavlova” 2023. u Haagu Prvo mjesto ( 93,55 poena) gdje su u žiriju bili Tatiana Petrova, Vladislav Kuramšin, Olesia Novikova i Almira Omanović, te treće mjesto ( 90,50 poena) na International Dance Taletnt Competition Italy ( IDTCI) 2023. , a naša Sara Galić je u solo balet kategoriji, sa djevojčicom iz Singapura dijelila četvrto mjesto (92,00 poena).

Na svjetskoj sceni IDTCI 2022 naše balerine Nika Banović i Lana Kožul u kategoriji Junior II duo osvojile su fascinantno prvo mjesto, a u kategoriji suvremeni ples ansambl, BMA  je zablistao na trećem mjestu.

Balet Mostar Arabesque

Ćehić je za kraj rekla kako su djeca dokazala konstantnu kvalitetu, bilo to online ili uživo, u teatru ili ogromnoj najmodernijoj bini poput posljednje u Pragu.

“Uistinu se nadam da će Grad i njegove institucije obrazovanja i kulture konačno znati da iskoriste dosadašnje svjetske rezultate BMA, i taj naš nepobitni potencijal početi kontinuirano potsticati kako i zaslužuje. Jer, radi se o ulaganju u neprocjenjivi pokretni kapital- našu djecu”, zaključila je Ćehić.