Mate Bulić: Mostar zaslužuje veliki spektakl

Mate Bulić, koncert, Mate Bulić, koncert, Mate Bulić, Mate Bulić, blatnica, Mate Bulić, Thompson, donja blatnica, donja blatnica, Gornja Blatnica, blatnica, Mate Bulić, Mate Bulić, spot, Mate Bulić, u zdrav mozak, Mate Bulić, kandidati, Mate Bulić, Mate Bulić, Mate Bulić, Mate Bulić, Mate Bulić, Dobar loš zao emisija, naša tv, Mario Vrankić
Povod održavanja koncerta "Mate Bulić i prijatelji" jest obilježavanje 40 godina glazbenog rada i postojanja na regionalnoj sceni, kao i promocija novog albuma "Domu mom". Buliću će se na ovom glazbenom megaspektaklu, u organizaciji produkcije ProStage, na pozornici pridružiti eminentni gosti, a ujedno Matini prijatelji i kumovi, Katedralni zbor Mostar, Marko Perković Thompson, Maja Šuput, Mladen Grdović, Shorty, klapa Krš, klapa Drača, Tiho Orlić, HKUD Brotnjo. Ulaznice u preprodaji i na dan koncerta iznose 15 KM, a mogu se kupiti u hotelu Brotnjo Čitluk, na kiosku Rondo Mostar. Ulaz za djecu do 12 godina je besplatan. Dio prihoda od prodaje ulaznica ide za liječenje 18-godišnjeg Marina Turudića.

Bulić je u intervjuu za pogled.ba  otkrio što nas očekuje na velikom koncertu pod Bijelim brijegom. Također se prisjetio svojih početaka i debitiranja u sedmom razredu. Objasnio je značenje naslovne pjesme novog albuma "Domu mom" te pozvao sve da dođu 7. lipnja na stadion pod Bijelim brijegom.

Na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru održat ćete koncert 7. lipnja u povodu obilježavanja 40 godina glazbenog rada, kao i promocije novog albuma "Domu mom". Kako teku pripreme i što možemo očekivati na koncertu u gradu na Neretvi?

Koncertom u Mostaru obilježit ću 40 godina svoga glazbenog rada. Zajedno sa svojim suradnicima zasigurno ću dati sve od sebe da moji fanovi budu zadovoljni. Ovom prilikom bih želio istaknuti da je ulaz za djecu do 12 godina slobodan. Na koncertu će gostovati Marko Perković Thompson, koji je moj kum i autor moja dva albuma i svih mojih velikih hitova u karijeri. Zatim, nastupit će i Mladen Grdović, Maja Šuput, Shorty, Tiho Orlić i Katedralni oratorijski zbor iz Mostara, klape Krš i Drača, HKUD "Brotnjo". Poseban scenarij napravili smo s klapama koje će, osim moje pjesme, otpjevati i jednu solo pjesmu iz svog repertoara. Radimo redovite probe, set stranica je gotova, zna se točno koje pjesme idu. Pripremit ćemo veliki spektakl, kakav Mostar i zaslužuje, bez ikakvih zastoja i pauza ćemo raditi i prenijet ćemo emocije na sve one koje nas slušaju. Na repertoaru će biti pjesme s mog novog albuma "Domu mom", ali naravno napravit ćemo miks sa svim starim hitovima. Koncert ima i humanitarnu notu, zajedno sa župnikom iz Čitluka posjetio sam Marina Turudića, 18-godišnjaka koji se priprema za transplantaciju bubrega. Dio prihoda od prodaje ulaznica će se prikupiti za Marinovo liječenje, što mene u ovom trenutku čini izuzetno sretnim. Bijeli brijeg je sinonim za velike stvari kao što su jubilarni koncerti. Ovu stadionsku priču zamislili smo da na jedinstven način bude i zabavno i svečano.

U prodaji je Vaš novi album "Domu mom". Zašto ste se odlučili za određeni iskorak u odnosu na prethodne albume?

Cilj je bio napraviti iskorak u aranžerskom djelu, na albumu se nalaze pjesme napravljene po mom guštu i kronološki sam birao teme. Izričaj Mate Bulića je ostao isti, samo smo aranžerski obojili drukčije, smatram da je to dobro jer je svako ponavljanje apsurdno. Ponosan sam što su aranžerski dijelovi osvježili cijelu priču. Naslovna pjesma "Domu mom" je identifikacija ne samo mene nego i svih drugih ljudi koji su napustili zavičaj i otišli u "bijeli svijet". Ponosan sam na tu pjesmu jer je na neki način oslikana jedna jezgra tog iseljeništva. Na albumu se nalazi i pjesma "Hvala ti za sve", u kojoj sam svojoj ženi zahvalio za pruženu ljubav i potporu. Moj kum Marko Perković Thompson napisao mi je pjesmu koju sam otpjevao svojoj kćeri Ani, a jedan od stihova ide: "Rasulo se po oltaru cvijeće, od ljepote zadivljen sam stao. U trenutku neizmjerne sreće, moje zlato u nov život kreće". Razbili smo monopol muškog roda u smislu ženidbe jer dosada, kada god je nekakva svadba, sve pjesme se vrte oko mladoženje, a ovo je pjesma koja će dirnuti svakog oca koji udaje svoju kćer.

Kako su krenuli Vaši glazbeni počeci i zašto ste odbili poslovnu ponudu nakon završenog fakulteta?

Kao pjevač sam debitirao još u sedmom razredu. Samoinicijativno, bez pristanka pokojnih roditelja, prijavio sam se na glazbeni festival. Ali, imao sam asa u rukavu, svog djeda Stjepana koji je prepoznao moj talent i podržao želju koju sam izrazio. On je, kao i svi djedovi, bio naklon unuku, zaštitni znak svog unuka. Zahvaljujući djedu, otišao sam na festival ne sanjajući da ću osvojiti prvu nagradu. Pokojni otac, kao i svaki roditelj, želio je svom djetetu najbolje, škola je uvijek prioritet jer završetkom i zapošljavanjem rješava se životna egzistencija. Na iznenađenje roditelja, poslovnu ponudu nakon završenog fakulteta sam odbio i odselio u Frankfurt. Pravi razlog mog odlaska bila je ljubavna priča koja je uskoro završila brakom. Svojoj ženi sam jako zahvalan, prvo što mi je rodila dvoje krasne djece, a drugo da ona nije bila uz mene i da nije bilo njihove uporne priče kako ja to mogu i kako trebam ustrajati do kraja, tko zna što bi bilo.

Kako je bilo surađivati s Majom Šuput na pjesmi "Dvije lude"?

Maja je jako draga osoba, s njom sam radio različite gaže dugo godina. To je žena koja odlično pjeva i koja ima posebnu energiju. Mostarski koncert 7. lipnja je izvanredna šansa da se Maja predstavi i mostarskoj publici jer znam da ima svojih fanova ovdje. Ideja za duet stara je pet godina. Tražili smo jedan ležerniji ljubavni tekst, a moji suradnici su duet predložili Maji Šuput koja je prihvatila suradnju. Problem je bio samo tekst, tu je uskočila Antonija Šola koja je, nakon što smo joj objasnili što želimo, napisala stihove. Spot "Dvije lude" nastao je pod redateljskom palicom mladog Filipa Dizdara.

Kakvi su planovi za dalje i za kraj što imate poručiti obožavateljima?

Moj tim i ja napravili smo strateški plan, organizirali smo promociju albuma "Domu mom", sada smo konačno u Mostaru. Nakon grada na Neretvi, krećemo s gažama diljem Hrvatske, Europe, Kanade i Amerike. Australija je ostala kao poslastica za kraj godine. Vašim čitateljima i svim ljudima dobre volje u ovoj regiji šaljem poziv da dođu 7. lipnja na stadion pod Bijelim brijegom jer moj tim i ja, kao i moji gosti, jamčimo spektakl.

Pogled.ba