LEGLO ZARAZE U RUDARSKOJ ULICI U MOSTARU: Građani skupljaju peticiju

Smeće, Mostar, zaraza
...peticiju zbog kako navode, nesnosnih nehigijenskih uvjeta s kojima se zbog nebrige Grada Mostara i nadležnih komunalnih poduzeća već godinama suočavaju. Tri nova kontejnera za smeće su postavljeni neposredno uz obiteljske kuće i vrtove nakon što je u nove zgrade uselilo oko stotinu obitelji.

Marija Rakić, majka dvoje djece čija je kuća najbliža postavljenim kontejnerima kaže kako borba za uklanjanje „legla zaraze" iz srca naselja gdje se nalaze obiteljske kuće traje godinama.

„Ti kontejneri koji su i lokacijom i kapacitetom premali za toliko naselje su uvijek prepuni. Smrad koji se iz njih širi je nemoguće opisati. Novi stanari sav svoj otpad odlažu pored naših kuća. Za nas, stare žitelje, je postalo nemoguće sjediti ispred kuća u svojim vrtovima jer to od vonja smeća više nije moguće. Uzalud se već godinama obraćamo i Parkovima i Komunalnom poduzeću i gradskoj komunalnoj inspekciji. Svi se oni pravdaju kako je van njihove nadležnosti izmještanje kontejnera koji su nelegalno i bez ikakve dozvole postavljeni uz naše kuće. Ovako više ne može! Stanarima je prekipjelo. Zahtijevamo od nadležnih da reagiraju i oslobode našu ulicu legla zaraze koja prijeti i nama ali prije svega našoj djeci", kazala je Rakić.
slika 2

Građani se bune i organiziraju zbog, kako navode, nesnosnih nehigijenskih uvjeta s kojima se zbog nebrige Grada Mostara i nadležnih komunalnih poduzeća već godinama suočavaju

Tijekom vjetrovitih dana se otpad raznese po vrtovima okolnih kuća. Tada su žitelji sami prisiljeni preuzeti ulogu komunalnih redara.

„U svome vrtu pronalazim svakakve vrste otpada, od korištenih higijenskih uložaka, do kondoma i sličnih stvari. Ponekada se pitam je li moguće da zapravo živim u urbanoj sredini", kazala je Rakić.

Komunalni red

Zakon o komunalnoj djelatnosti propisuje da je davalac komunalne usluge, kome je Grad Mostar svojom Odlukom povjerio obavljanje komunalne djelatnost, dužan osigurati trajno i kvalitetno obavljanje komunalnih djelatnosti, a pogotovu osigurati higijensku i zdravstvenu ispravnost odlagališta komunalnog otpada, prema propisanim standardima i normativima i zaštiti okoline.

Vrtovi okolnih kuća su konstantno onečišćeni

„Odlukom o komunalnom redu uređuje se komunalni red i održavanje komunalnog reda na području Mostara, između ostalog u oblasti uređenja naselja, održavanja čistoće i čuvanja javnih površina, skupljanja, odvoza i postupanja s komunalnim otpadom kao i donošenje mjera za provođenje komunalnog reda. Nažalost taj Zakon je u Mostaru je aktualan samo na papiru. U stvarnosti je potpuno drugačije", kazala je Rakić.

Krajem listopada prošle godine na njezinu adresu je stigao odgovor na žalbu od županijske komunalne inspektorice Ljiljane Krezić.

Građani prikupljaju peticiju

„Obavještavamo vas da je za postupanje po Vašem zahtjevu u prvom stupnju nadležna komunalna inspekcija Grada Mostara sukladno Odluci o komunalnom redu. U drugom stupnju je nadležno žalbeno vijeće Grada Mostara", stoji u odgovoru županijske komunalne inspektorice.

U Gradskoj upravi Mostara je na upit na koji se način građani mogu obratiti Žalbenom vijeću odgovoreno kako on ne postoji jer nema Gradskog vijeća, koje bi ga trebalo formirati.

Strvina u raspadanju

Rakić tvrdi kako je ona osobno u više navrata pismeno kontaktirala Komunalnu inspekciju Grada Mostara.

„Nikada se nisu udostojili izići na teren. Kap koja je prelila čašu dogodila se prošloga tjedna. Netko je pored spornih kontejnera odložio utrobu velike strvine koja je čak dva dana trunula pored naših kuća. Ja sam to vidjela poslijepodne, nešto prije 16 sati. Odmah sam nazvala Komunalnu inspekciju i zamolila ih da dođu. Kazali su mi da je kraj radnog vremena, da nemaju dežurnu službu i da će doći tek sutra. Strašno! Leš životinje se doslovce raspada usred naselja a nadležne službe kažu kako nemaju koga poslati", ogorčena je Rakić.

Strvina je trunula puna dva dana u sred naselja

Ona je, kako bi spriječila širenje eventualne sama polila mjesto gdje je strvina bila odložena fasadnim ljepilom. „Inače se kontejneri pri njihovom pražnjenju rijetko ili nikada ne čiste i ne dezinficiraju. Naglašavam da sam diplomirani inženjer arhitekture i urbanizma te da svakodnevno u svojoj praksi radim na izradi provedbenih planova i surađujem s komunalnim poduzećima i općinskim komunalnim odjelima diljem Hercegovine. Ovakvu nebrigu i nemar kao što se to događa u Mostaru nisam još nigdje susrela", kazala je Rakić.

Iako smo pokušavali, nismo uspjeli kontaktirati nikoga iz Komunalne inspekcije Gradske uprave Mostara.

V.Ć./Dnevni list

Foto: Marija Rakić