Iločki podrumi – Izborna berba bobica šampion sajma Mostar 2019.

Iločki podrumi – Izborna berba bobica šampion sajma Mostar 2019.
Ocjenjivanje kvalitete vina na Sajmu Mostar bez pretjerivanja predstavlja jednu od najrelevantnijih manifestacija ovog karaktera na prostorima Bosne i Hercegovine, i doista bi vrijedilo napora istu očuvati i razvijati i u buduće.

Osim interesa domaćih proizvođača koji imaju priliku dobiti relevantnu sliku kvalitete svojih vina i mogu se vrlo jednostavno usporediti se sa drugim proizvođačima u BiH, ali i onima iz drugih zemalja, nastup na ovoj manifestaciji trebao bi biti interesantan i proizvođačima iz zemalja šireg okruženja, kojima bi tržište BiH moglo i trebalo biti interesantno za plasman svojih vina.

Kako god, i ovogodišnje ocjenjivanje vina još jednom potvrđuje da su domaća vina iz Bosne i Hercegovine, ali i vina iz zemalja okruženja, u svakom pogledu visoko vrijedna i sposobna za izlazak i na najzahtjevnija svjetska tržišta. Samo visokom kakvoćom vina sa ovih prostora mogu kompenzirati „problem malih vinorodnih zemalja" i skromnih količina u proizvodnji, te unatoč svemu u budućnosti nametnuti se kao interesantno područje u globalnom vinogradarsko vinarskom sektoru.

Svim proizvođačima, sudionicima ocjenjivanja koji su poslali svoja vina na ovogodišnju smotru da bi „osluhnuli" što ocjenjivački sud kaže o dostignutim razinama kakvoće njihovih vina upućujemo iskrene čestitke na postignutim rezultatima, očekujući da se vidimo i naredne godine, u još većem broju i sa možda nekim novim, starim, ili po prvi puta postignutim šampionskim naslovima.

 

TRAMINAC Izborna berba bobica, Iločki podrumi - Šampion sajma Mostar 2019.

Charisma žilavka, Hercegovina produkt - pojednik grupe vina sorte Žilavka

Teuta Blatina, Vinarija Čitluk - pobjednik grupe vina sorte Blatina

Teuta Trnjak, Vinarija Čitluk - pobjednik grupe crnih mirnih vina

Graševina, Iločki podrumi - pobjednik grupe bijelih mirnih vina

Dodjela priznanja najuspješnijim vinarima bit će upriličena drugog dana manifestacije sajma, u srijedu 10. travnja 2019. godine.