Govor dekana prof.dr.sc. Maria Vasilja na svečanoj promociji Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti - 03.02.2017

promocija

... i suradnici, uvaženi gosti, dragi diplomanti, poštovani roditelji i obitelji naših diplomanata. 

Sve Vas iskreno pozdravljam u ime Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i zahvaljujem Vama, uvaženi gosti i uzvanici, što ste svojom nazočnošću uveličali ovo naše slavlje: promociju 393 diplomanta: 110 magistara struke i 283 prvostupnika.

Vama, dragi diplomanti, od srca čestitam na uspjehu. Rimski pjesnik Publilije Sirijac je rekao: „Kad rad probija put, obično ga slijedi i slava."I danas smo, u vašem slučaju, svjedoci ove misli. Čestitam i vašim roditeljima, svima onima koji u vašem uspjehu osjećaju i svoj uspjeh. Neka Vam ovaj uspjeh bude poticaj za dalji rad, nastojanja, na dobro vama, vašim obiteljima, našem narodu i našoj zajednici. Jedna kineska poslovica kaže: „Planinu će pomaknuti samo onaj tko je na početku pomicao kamenčiće."
Stoga naprijed i samo naprijed. Isto ovako kako ste učili i naučili na našem i vašem Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti. Malim koracima, ustrajno prema cilju.

I ovom prigodom zahvaljujem svim djelatnicima Fakulteta: stručnim suradnicima, asistentima, profesorima - ovo je i naš uspjeh, koji smo postigli zajedničkim radom. Samo rad i zajedništvo zalog su postignuća i razvoja.

U posljednje vrijeme česte su priče o uzaludnosti diploma najčešće onih koji ništa u životu nisu postigli. Vaše su diplome svjedočanstvo vašeg truda i uspjeha koji se tako, i samo tako, ostvaruje. Znanje i primjena znanja koja ste stekli, su temeljna razlika između bogatih i siromašnih, razvijenih i nerazvijenih, onih s budućnošću i blagostanjem i onih nesigurnih u svoju budućnost. Stečeno znanje je pretpostavka uspjeha i sigurnosti u vremenima koja su pred vama. Život je izazov.

I vi ste dokazali da ste spremni odgovoriti na izazov. Vi znate da u svemu uvijek iznova možete se poslužiti iskustvom vlastitog uspjeha: vlastitim trudom i radom, pouzdanjem u one koji su vam uvijek bili, i ostali, oslonac i potpora.Takav pristup uvijek će donijeti rezultat.

Znanja stečena tijekom školovanja treba iskoristiti na najbolji mogući način u cilju jačanja pojedinca i zajednice u kojoj živimo i radimo. Davnih je dana naš učitelj i narodni vođa Stjepan Radić izjavio. „A ja volim da me u domovini progone, nego da me u tuđini vjetar nosi kao suhi list."

Važno je biti s onima koji drže do istih vrijednosti i teže istim ciljevima. Zajedničko djelovanje u kojem se osobni uspjeh ugrađuje u uspjeh zajednice dati će višestruki plod. Uspjeh zajednice i uspjeh našeg naroda dati će smisao vašim i našim nastojanjima.
Samo u domovini čovjek se može ostvariti u punini svoga bića, u svom jeziku i svom identitetu. Svi zajedno činimo sve što je potrebno da nam svima zajedno bude bolje.
Još jednom vama, vašim roditeljima i svima koji vas vole, čestitam na vašem uspjehu. Budite naš dobar glas u sredinama u kojima živite, svojim radom, svojom stručnošću, svojim poštenjem.

Svako vam dobro. Živjeli.