Galerija Aluminij ugošćuje samostalnu izložbu ak. slikara Željka Korena

željko koren, Izložba, aluminij izložba
...jednoga od uspješnijih mostarskih akademskih slikara mlađega naraštaja Željka Korena. Riječ je o postavu koji broji dvadesetak djela, rađenih u tehnici akril na platnu, nastalih tijekom 2015. i 2016. godine.

- Svakoj od slika imenom je godina nastanka i upravo zato izložbi, kao takovoj, nisam odredio posebno ime. Bilo koji naziv, naime, bio bi nepotpunim, jer je ovo nastavkom jednoga niza slika u kojima se bavim svojim životom. Nastojim vizualno prikazati problematiku koja me opterećuje, a to je pogled na svoju prošlost i svaki ovaj rad prikazuje po jednu skoro izgubljenu uspomenu. Zapravo, nadomještam rupe u sjećanju stvarima koje sam izmislio. Teme koje obrađujem naizgled su nebitnim djelićima jednoga života, većinom sitnice, ali se zapravo one najdublje urežu u nas. Pretpostavljajući da je tako u svačijemu životu, nadam se uspješnomu uspostavljanju konstruktivne komunikacije s publikom, što je i bit svake izložbe - kazao nam je Koren.

Dubrovački likovni poznavatelj Andrija Seifried piscem je kataloškoga osvrta na Korenov postav, nazvanim Imaginarno krstarenje kroz vrijeme, a odmah u početku ističe kako ga se dojmila slikareva minucioznost pristupa temi koja odražava slikarski talent koji se rijetko susreće na ovim prostorima.

- Željko je slikar memorije, slikar nostalgije, upravo onaj koji podjednako uspješno i izuzetno osjećajno stvara i pokazuje svoj svijet u većemu formatu akrilika na platnu, ne oduzimajući mu ništa od one minucioznosti na koju smo kod njega, u manjem formatu, naviknuli. Naprotiv, upravo ovdje ta njegova zaokupljenost motivom, sazdanim od nostalgije, ali i realnosti, treperi u iščekivanju nepoznatoga, kod čega se iluzionistički taj njegov pointilizam i izuzetan kolorit nalaze u službi ugođaja, iza kojega se krije ta nostalgična priča - zapisao je Seifried, domećući kako novija kreativna etapa Korenova slikarstva nosi jaku ispovjednu notu autora koji spaja imaginarno sa stvarnim.

- Umjetnik materijalizira svjetlost koja postaje središtem zbivanja na samoj slici, ishodištem života na ovomu našem planetu, a likovi samo naglašavaju, ali ni u kojemu slučaju ne predstavljaju, puku ilustraciju već jasno određenu znakovitost. Usredotočenost i smirenost na Korenovim slikama, te njegovi izuzetno kadrirani prodori svjetlosti još impresivnije naglašavaju čistoću njegova umjetničkog izričaja - stoji, između, ostaloga u Seifriedovu osvrtu na ovaj postav.

Inače, Željko je Koren rođen 1983. godine u Mostaru. Nakon završene Srednje likovne škole Gabrijela Jurkića, godine 2007. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, pod vodstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka, gdje je 2009. završio i poslijediplomski studij Ars Sacra, pod vodstvom prof. Ante Kajinića. Izlagao je dosad na 12 samostalnih i na 67 skupnih izložbi u BiH i u Hrvatskoj. Članom je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, likovne skupine Čičak i multimedijalne likovne skupine naziva Nismo se dogovorili oko imena.

Izložba će biti otvorena u 19 sati, a dostupnom za besplatno razgledanje u Galeriji Aluminij ostat će do 24. lipnja 2016. godine.