Dekan Mario Vasilj održao govor na otvaranju 2. likovne kolonije Krešimir Ledić

prof.dr.sc Mario Vasilj, FPMOZ, likovna kolonija, Krešimir Ledić, Mario Vasilj, FPMOZ, Zaštita voda u kršu, Mario Vasilj, govor, FPMOZ, Jesen na FPMOZ-u, FPMOZ, HŠK Zrinjski, prof.dr.sc Mario Vasilj

obratio se dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih
znanosti Sveučilišta u Mostaru gosp. Mario Vasilj,a čiji govor prenosimo u cjelosti:

Poštovani prijatelji, likovni umjetnici članovi likovne kolonije, dragi naši uzvanici i gosti!

I ove godine okupile su nas uspomene na jednog čovjeka, likovnog stvaratelja i pedagoga, Krešimira Ledića. Bio je i ostao uzor svima nama koji se bavimo pedagoškim radom. Njegovo likovno djelo inspiracija je likovnim stvarateljima i užitak svim ljubiteljima umjetnosti. Dobro nam došli, na drugu po redu likovnu koloniju kojom častimo Krešu i kao čovjeka i kao umjetnika.

Ove godine likovna kolonija u sjećanju na njega za svoje teme imat će njemu najvoljeniju zemlju Hercegovinu i to na jedan specifičan način. Zapravo je tema Hercegovina i voda. Njezine ljepote i obilje, ali i njezin nedostatak i nestašica. I sušna i žedna ispucala zemlja koja vapi... I jedno i drugo, Hercegovina.

Druga tema, zahvalnica je učitelju i odgajatelju Hercegovine fra Didaku Buntiću. Njegov lik i djelo. Skrb o siromašnima, otklanjanje nepismenosti i skrb za sve one koji su željni učenja i znanja. Politički radnik, graditelj, gospodarstvenik, prosvjetitelj, redovnik. Uzor. I izazov.
Ove godine imamo i jednu novinu, u sklopu likovne kolonije organizirali smo i likovnu radionicu za najmlađe pod vodstvom profesorica Vesne Sušac i Anele Korać. I ovim najmlađim likovnim stvarateljima zaželimo plodne trenutke, radost stvaranja i ljubav za ovu vrstu izražavanja u nadi da će neke od njih ovo potaknuti da ostanu trajno na putu potrage za umjetničkim iskazom.

Naše druženje na 1. likovnoj koloniji na kojem je sudjelovalo 35 likovnih umjetnika proteklo je u prijateljskom ozračju koje je ujedno bilo i najbolja pozivnica na novo zajedničko druženje. Osim ugodnog ozračja, ljudskih kontakata naša je likovna kolonija obilježena i radošću stvaranja kojoj smo svi zajedno svjedočili, u što su se uvjerili i svi posjetitelji likovne izložbe u okviru Jeseni Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, na kojoj su izloženi radovi s kolonije.

Izražavam ponos i zadovoljstvo što ćemo se i ove godine u zajedništvu sa 45 umjetnika radovati likovnom stvaranju i ugodnim druženjima koja će nas ljudski obogatiti i činiti plemenitijim čemu je u svojim svakodnevnim druženjima i tijekom godina svojeg likovnog stvaranja težio naš prijatelj i uzor Krešimir Ledić.

Kao i lani i ove godine dio likovnih radova s likovne kolonije darovat ćemo Fondu talenata fra Slavno Barbarić (iz Međugorja) koji brine o najvrsnijim studentima slabog imovnog stanja i na taj način podržavamo plemenitu misiju koju je započeo fra Slavko a danas vodi fra Karlo Lovrić kojemu zahvaljujem na suradnji i ljubavi koju neizmjerno daruje onima kojima je to uistinu potrebno.

Zahvaljujem se predsjednici Matice hrvatske Mostar prof. dr. sc. Ljerki Ostojić i njenim suradnicima što su nas i ove godine uvrstili u program Mostarskoga proljeća držimo to priznanjem i potvrdom vrsnoće ove naše i vaše Likovne kolonije Krešimira Ledića.
Svima želim ugodan boravak i prekrasna druženja, užitak u likovnom stvaranju.

Hvala vam što ste se odazvali.

Svako vam dobro i živjeli.