Međugorje: Dinamovci na Brdu ukazanja

Mjesto je to na kome se po tvrdnji šestero vidjelaca iz župe Međugorje ukazala Gospa Kraljica mira 24. lipnja 1981. godine.

Pokraj Gospina kipa na mjestu ukazanja Blažene Djevice Marije, u Bijakovićima u međugorskoj župi, Dinamovci su se u molitvi zadržali oko 45 minuta. Svatko je od nazočnih imao svoj zavjet i želju pred nastavak sezone. Na Brdu ukazanja hodočastili su po strmom kamenju i nije im bilo teško. Većini igrača odlazak na Podbrdo, kako su kazali, donio je unutarnji mir i duhovno zadovoljstvo.

Argentinac Luis Ibanez je kazao:

- Dobro se osjećamnakon penjanja na Brdo ukazanja. Molio sam se kod Gospina kipa za klub, obitelj, ljubav i posao, te da uđemo u Ligu prvaka i da sve ove godine bude bolje nego prošle. Ovo je četvrta godina kako se penjem na ovo sveto
brdo.

Joey Šimunić u Dinamovom dresu se na Podbrdo penjao drugu godinu:

- Prelijepo je meni na ovom Brdu. Ovdje sam osjetio potrebiti unutarnji mir.

Visoki Ivan Krstanović je podrijetlom iz Tomislavgrada:

- Sve je ovdje super. Osjetio sam mir koji sam i tražio. Molio sam za zdravlje, obitelj i bolje rezultate.

Mirko Barišić predsjednik Dinama je kazao:

- Po šesti put se penjem na Brdo ukazanja. Ništa mi ne smeta. Uvijek sam poslije penjanja i molitve duhovno bogatiji i čvršći. Ovo više nije samo tradicija, već je ovo drugi način života vjere.

Ivan Tomečak kratko je kazao svoje misli:

- Treći put se penjem, a moje molitve su posvećene zdravlju, obitelji i svima nama.

Ivan Kelava će reći:

- Moj odlazak na Brdo ukazanja Kraljice mira bio je ispunjen molitvom. Molio sam za provođenje u život poruka koje vidioci dobiju od Gospe. Zavjetovao sam se i za neke drage ljude.

Krunoslav Jurčić se pretposljednji spustio s Brda i kazao nam:

- Našao sam svoj mir. Bio je to poseban osjećaj mira i zadovoljstva koji sam želio. Dva puta sam ovdje s Dinamom, a budući da sam Hercegovac, u ovo mjesto našalio se Kruno, došao sam "milijun" puta.

Zadnji se s brda spustio Šime Vrsaljko. On je četvrti put, a najduže se zadržao u molitvi.

- Svake godine mi igrači se u Međugorju i duhovno obnovimo Spremimo se i na ovaj način za nastavak sezone. Molio sam se za zdravlje i moj uspjeh kao i cijele momčadi.

Mateo Kovačić je svaki dan išao na misu u međugorsku crkvu sv. Jakova i tom prigodom znao je kazati novinarima kako molitvom prije treninga i utakmice dobiva duhovnu inspiraciju i dodatnu snagu i potrebitu sigurnost da će u radu uspjeti. Iz svetog Međugorja Kovačić otišao je u sveti Inter.

Inače, četvrti dan boravka Dinamovaca u Međugorju njihov duhovnik fra Karlo Lovrić govorio im je u hotelu Villa Regina o početcima međugorskih ukazanja. Na kraju im je darovao blagoslovljene narukvice, a Kruni Jurčiću i Mirku Barišiću poklonio je blagoslovljene Gospine kipove.

Međugorski franjevac fra Svetozar Kraljević, voditelj Majčina sela govorio je o ovo humanoj instituciji nogometašima Dinama i darovao im drvene krunice, te po svoje dvije knjige napisane na engleskom jeziku.

vecernji list