Ljubuški: Promoviran zbornik radova 'Kulturno-povijesna baština Općine Ljubuški'

humac
... Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški. Predstavljanje ovog Zbornika upriličeno je sklopu programa obilježavanja Dana Općine Ljubuški i u spomen 130 godina Muzeja na Humcu, a sama promocija održana je u dvorani Samostana sv. Ante na Humcu.

Svi radovi nastali su na znanstvenom simpoziju 2014. godine, koji su organizirali Općina Ljubuški i Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog Humac. O zborniku su govorili članovi uredništva prof. dr. sc. Miroslav Glavičić i mag. arh. Mirko Rašić, prof. dr. sc. Ante Uglešić, a bio je nazočan i član uredništva doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić. Knjiga sadrži 11 radova sudionika simpozija od ukupno 19, koliko ih je sudjelovalo na Simpoziju, no nisu svi dostavili svoje radove kako bi bili uvršteni u zbornik pa se očekuje da će to u nekoj drugoj prigodi učiniti kako bi se ta vrijedna znanstvena građa sačuvala.

Miroslav Glavičić iznio je osnovne podatke o nastanku zbornika, istaknuo njegovu vrijednost i naglasio veliku ulogu mladog ljubuškoga arheologa Mirka Rašića, zaslužnog i za organiziranje simpozija i za izdavanje zbornika. Ante Uglešić, pročelnik Odjela za arheologiju Sveučilišta u Mostaru i Zadru, predstavio je sadržaj zbornika, ukratko iznio ono o čemu govori svaki od 11 radova i poručio da na tome ne treba stati.

Mirko Rašić, spiritus movens projekta, podsjetio je na cilj znanstvenog skupa održanoga prije 4 godine, a to je da se pokrene pitanje redefiniranja Muzeja na Humcu. Istaknuo je da su plodovi utjecaja održanog simpozija danas itekako vidljivi. - Općina Ljubuški se u posljednje tri godine može pohvaliti s 10 arheoloških istraživanja, pri čemu su otkrivena brojna nova nalazišta, što je trostruko povećanje u odnosu na čitavu povijest arheoloških istraživanja ljubuškoga kraja. Taj broj možemo nedvosmisleno promatrati kao značajno unapređenje naših odnosa prema vlastitoj kulturnoj baštini. U kulturno-povijesnu baštinu ljubuškoga kraja, konzervatorsko-restauratorske aktivnosti, arheološka i geofizička istraživanja brojnih nalazišta, uređenje pristupnih šetnica, pristupnih veza, otkup privatnih parcela i objekata u zonama zaštite nacionalnih spomenika, tijekom posljednje dvije godine uloženo je oko 750.000 KM - rekao je Mirko Rašić./HMS/