Danas proslava blagdana sv. Nikole Tavelića na Trseljevini

Trseljevine u župi Studenci, zaštitnik Trseljevine., Sveti Nikola Tavelić, prvom kanoniziranom svecu u hrvatskom narodu
Kada su Trseljevčani sedamdesetih godina prošlog stoljeća počeli graditi groblje nisu ni slutili da će se zvati po prvom kanoniziranom svecu u hrvatskom narodu o kojem obični puk i nije znao baš puno. Kad je groblje bilo završeno (1978.godine) trebalo ga je blagosloviti, a ime bi se obično davalo po imenu prvog ukopanog - bar tako kažu stariji. Kako u groblju nitko nije bio ukopan, tadašnji župnik, sada pokojni, don Zvonko Vuletić, je predložio da groblje bude posvećeno svetom Nikoli Taveliću, što su mještani prihvatili i otada se slavi kao zaštitnik Trseljevine.

Nikola Tavelić je rođen oko 1350.godine, potekao je od plemenite obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskoga plemena Šubića, što dokazuju i crveno-bijelo-plave kocke njegova obiteljskoga grba.

U mladosti je bio ponesen idealom sv. Franje pa je stupio u franjevački red. Želja za misionarskim radom dovela ga je 1379 god.. u Bosnu, gdje je 12 godina u najvećim poteškoćama bogumilima-paterenima propovijedao pravu kršćansku vjeru te ih mnoštvo vratio u krilo Katoličke crkve.

Kad su nakon nenadane smrti prvog bosanskog kralja Tvrtka koji je umro 23. ožujka 1391., zbog nasljedstva na prijestolju, u Bosni nastali neredi koji su onemogućili svaki duhovni rad, Nikola Tavelić je s dvojicom svoje subraće franjevaca kao misionar pošao u Svetu Zemlju. To će ga s dvojicom spomenutih i još s fra Stjepanom iz Kunea dovesti do mučeničke smrti. I o tom se mučeništvu mnogo pisalo, raspravljalo, polemiziralo. Valja priznati da je sve ipak bilo temeljito proučeno, ispitano, odmjereno, jer inače ne bi nikad došlo do kanonizacije te četvorice mučenika.

Šibenski biskup Antun Josip Fosco, postavši biskupom, pokrenuo je god. 1880 postupak da bi Sveta Stolica dopustila štovati Nikolu Tavelića kao blaženika. Ona je to učinila posebnim dekretom god. 1889. za šibensku biskupiju, a g. 1898. za cijeli franjevački red. Dvije godine kasnije štovanje je odobreno i za Svetu Zemlju. Svecem je proglašen 1970. godine.

Apostolsko pismo pape Pavla VI., kojim se podjeljuju svetačke počasti Nikoli Taveliću i njegovoj subraći mučenicima je objavljeno 1971.godine u Acta Apostolicae Sedis, službenom glasilu Svete Stolice, a sažetak je svega onoga što je u tom slučaju najvažnije. Nadalje, to je pismo i plod svih onih proučavanja i raspravljanja što su po veoma strogim crkvenim propisima nužno prethodili samoj kanonizaciji, zato ono nosi i pečat najvažnijega službenog dokumenta o našemu prvom svecu.

Radio Ljubuški