Zatvorena livanjska zelena pijaca

Policijski auto
..., pošto općina i JP Komunalno koji su prošle godine na sastanku preuzeli odgovornost da pijacu dovedu u red to do kraja 2013. godine nisu uradili.

Bilo je nezadovoljstva trgovaca koji rade na pijaci te prodavača mliječnih i drugih proizvoda, ali otpora nije bilo čak ni u vrijeme postavljanja inspekcijske trake oko svih stolova na pijaci. Bez ikakvih problema prodavači raznovrsne robe samo su sklonili svoju robu, a neće ju moći prodavati dok se pijaca ne dovede u red.

Kako smo već pisali, komunalno poduzeće koje gospodari pijacom kao općinskim vlasništvom treba urediti sanitarni čvor, zatim čvrste objekte za prodavanje poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, prvenstveno mliječnih, osigura redovnu dezinfekciju i deratizaciju prostora, uvede red i obezbijedi poštovanje zakonsih pravila o vrstama robe koje se mogu prodavati na pijaci te osigura upotrebnu dozvolu za objekte na pijaci.

Sukob interesa

Inspektori su ukazali na sukob interesa kod predsjednika NO JP Komunalno Mirana Vukadina, koji je, kako kažu, istovremeno i općinski komunalni inspektor, pa kao takav sam sebe nadzire kao čelnika NO Komunalnog.

Iz županijske UIP uslijedilo je čuđenje što se niko od nadležnih iz Općine, kao ni iz JP Komunalno nije službeno pojavio pred ljudima koji prodaju na pijaci i tako prehranjuju obitelji te im objasnio razloge zašto nisu otklonjeni nedostataci.

Dnevni Avaz