Livno: Zaprijetili prosvijedima zbog gradnje džamije, čiji projekat nije u skladu s prostornim planom Livna

Livno, džamija, Livno, džamija, Livno, rušenje, Livno, prosvjedi, džamija, Livno, džamija, peticija, Livno, džamija, peticija, džamija, Livno, Ćurčinici
Koordinacija udruženja hrvatskih veterana usvojila je na današnjoj sjednici zaključak kojim se podržava stav Općinskog vijeća Livno od utorka, 26. srpnja, da se hitno obustavi izgradnja sakralno-poslovnog centra, odnosno džamije Ćurčinica, čiji projekat nije u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom općine.

"Ukoliko institucije vlasti Federacije BiH i Medžlis Islamske zajednice Livna ne postupe po zaključku Općinskog vijeća, udruženja hrvatskih veterana pozvat će sve građane livanjske općine na mirne prosvjede", navodi se u priopćenju.

Na sjednici Općinskog vijeća Livna vijećnici su sa 19 glasova za, dva protiv i dva uzdržana usvojili zaključak kojim se traži hitno obustavljanje izgradnje džamije po projektu Medžlisa IZ "koji nije u skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom općine Livno".

Podsjetimo, jučer su u Livna počeli radovi na gradnji džamije na mjestu gdje je i prije bila džamija, koja je u proteklome ratu teško oštećena, a kasnije i srušena.
S obzirom na to da prijašnja džamija nije spadala u red sakralnih objekata visokog dometa, odustalo se od njezine rekonstrukcije i odlučeno je da se gradi suvremeni arhitetktonski objekt.

Sredstva za obnovu džamije u iznosu od 1 496 020,57 maraka osiguralo je Ministarstvo za vakuf i vjeru Kuvajta.

( Fena)