Livno ove godine proslavlja 1127. obljetnicu od prvog pisanog spominjanja

Livno, obljetnica

Livno ove godine proslavlja 1127. obljetnicu od prvog pisanog spominjanja u Povelji kneza Mutimira.

Program proslave Dana grada započinje Danom branitelja u ponedjeljak 23. rujna.

Tim povodom gradonačelnik Livna Luka Čelan upriličit će svečani prijam za Udruge proistekle iz Domovinskog rata. Prijam je predviđen s početkom u devet sati u prostorijama hotela Park. Potom će uslijediti zajedničko polaganje vijenaca na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u Gradskom parku, a sveta misa će biti služena u 10 sati u župnoj crkvi Svih Svetih.

Program proslave Dana grada Livna bit će nastavljen u srijedu 25. rujna izložbom najvećeg grafičara 20. stoljeća „Hommage Virgiliju Nevjestiću“. Izložba će biti otvorena u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u srijedu u 19 sati. Potom je na rasporedu još jedan kulturni događaj. Bit će predstavljena knjiga pod nazivom Fra ALOJZIJE IŠTUK - u službi zajednice, autora fra Marijana Karaule u četvrtak 26. rujna u 19 sati u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica. Fra Alojzije Ištuk iz Žirovića jedan je od najuglednijih livanjskih franjevaca u drugoj polovici 20. stoljeća. U sklopu Dana grada Livna bit će promoviran i treći broj časopisa Cleuna u petak 27. rujna u prostorijama franjevačkog muzeja u 19 sati.

Na sam dan Grada Livna u subotu 28. rujna proslava će započeti tradicionalnom budnicom u 7 sati zvucima Gradske limene glazbe HKUD Dinara. Sveta misa će biti služena u 10 sati u crkvi Svih svetih. Svečana sjednica Gradskog vijeća Livna je u 11 sati u dvorani Narodnoga sveučilišta nakon koje će biti položeni vijenci na spomeniku u Gradskom parku.

U 19 sati za sve Livnjake i goste bit će upriličena premijera filma General, hrvatskog redatelja Antuna Vrdoljaka. General je sniman i na prostoru livanjske općine. Ulaz na premijeru filma General u Livnu je besplatan a bit će prikazan u kino dvorani Narodnoga sveučilišta na Dan grada Livna u subotu 28. rujna s početkom u 19 sati.