Livno: Općinsko vijeće traži obustavu gradnje džamije

"Općina Livno i Općinsko vijeće podržavaju izgradnju džamije Ćurčinica u njenom izvornom obliku i ne žele preuzeti odgovornost za moguće posljedice koje mogu proizići iz nepoštivanja ovog zaključka, koji će biti dostavljen Medžlisu Islamske zajednice Livno, Komisiji za zaštitu spomenika BiH, Vladi Federacije BiH i Vladi Hercegbosanske županije, nadležnim federalnim institucijama i visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH", navodi se u zaključku.

Džamija Ćurčinica srušena je 1994. godine, a 2007. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Na istoj lokaciji Medžlis Islamske zajednice želi izgraditi sakralno-poslovni objekt po potpuno novom projektu.

I Udruge proistekle iz domovinskog rata HVO-a za općinu Livno podržavaju zaključak Općinskog vijeća kojim se traži hitna obustava izgradnje sakralno-poslovnog centra.

Ako institucije vlasti Federacije BiH i Islamska zajednica ne postupe po navedenom zaključku, Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a pozvat će građane općine Livno na mirne prosvjede.

(Fena)