Livno: 'Nije sporna obnova džamije, nego odluka komisije'

Livno slikano sa Male kule
...nacionalnih spomenika BiH, koja je proglašavanjem ove džamije nacionalnim spomenikom "skočila sebi u stomak", izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Domu naroda parlamenta BiH Mate Franjičević.

Franjičević je upozorio da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je osnovana Dayjtonskim sporazumom, učinila nevjerojatan presedan konstatujući da džamiju Ćurčinica ne treba obnavljati nego da se umjesto toga može graditi nešto što, kako je rekao, nema nikakve veze sa nacionalnim spomenikom.

"U slučaju Ćurčinice riječ je o očiglednom i klasičnom primjeru zlouporabe položaja i ovlaštenja ove komisije, koja je odlukom o proglašenjem džamije nacionalnim spomenikom učinila ključnu grešku, ali su njene odluke iznad svih drugih propisa u ovoj oblasti i moraju im se prilagođavati svi drugi propisi", rekao je Franjičević za lokalne livanjske medije.

Prema njegovim riječima, upravo zbog te činjenice nema nikakve važnosti to što se odluka Komisije o proglašenju Ćurčinice nacionalnim spomenikom kosi sa Urbanističkim planom Livna, a Ministarstvo građevinarstva i prostornog uređenja FBiH, kako je rekao, izdalo je urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu jer je moralo slijediti tu odluku, kao i svi niže razine vlasti sve do općine.

"Zbog svega ovoga u ovom slučaju mora se ići na osporavanje odluke o proglašenju džamije nacionalnim spomenikom, a to je moguće jedino podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH, dok je traženje pravnih lijekova na nekim nižim razinama samo besmisleno i nepotrebno gubljenje vremena i energije", pojasnio je Franjičević.

Komentirajući zaključak Općinskog vijeća Livna od 1. prosinca za pokretanje postupka ocjene zakonitosti odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Franjičević je rekao da taj zahtjev mogu podnijeti samo članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH i njihovi zamjenici.

Srna