Isplata plaća u HNŽ-u do kraja tjedna

... se koliko-toliko na vrijeme. Ministar financija HNŽ-a Samir Hadžihuseinović kazao je za Dnevni list kako već danas počinju prve isplate te kako će se do kraja tjedna najvjerojatnije završiti isplate svima.

''Jedan dio plaćaje jučer već pušten jer sam dao nalog za isplatu budući da je manja svota novca u pitanju'', kaže Hadžihuseinović.

Manje je novca u pitanju, pojašnjava, zbog godišnjih odmora i zbog toga što nema honoraraca po školama, ali i jer se manje novca izdvaja za prijevoz i topli obrok zaposlenih.

Iako su zaposleni u institucijama navikli primati plaće od 5. do 10. u mjesecu, ova situacija se promijenila zadnjih mjeseci jer u županijskoj blagajni nema novca, a i prioriteti poput kredita, dugovanja i zakonskih obveza su prvi na listi za isplatu.

Na naš upit kome prvo ide isplata, Hadžihuseinović je odgovorio da sve ovisi o tomu tko se trenutačno može uklopiti u iznos koji imaju u proračunu.

''Obično najviši iznosi, poput škola, budu zadnji, ali mislim da će se danas moći isplatiti čak i osnovne i srednje škole. MUP će kasniti jer iz ovog ministarstva nisu dostavili podatke i obračune na vrijeme. Oni to obično tako rade, neažurno i presporo, tako da su sami krivi'', kaže ministar.

Ipak, kaže kako je moguće i da MUP-u plaća bude do kraja tjedna, ali kako je siguran da neće biti danas i sutra.

''Pored svih problema ja se nadam da će sve ili veći dio plaća biti isplaćen do kraja tjedna'', poručio je proračunskim korisnicima ministar Hadžihuseinović.

Napomenimo kako svakog mjeseca za plaće i naknade proračunskih korisnika u prosjeku treba oko 10 milijuna maraka, od čega se na bruto plaće izdvaja oko 8 milijuna te oko 1 milijun maraka na doprinose poslodavca i 1,1 milijun maraka na naknade za topli obrok i prijevoz.

Kada se tome dodaju i obveze za izmirenje materijalnih troškova, obveze po grantovima za socijalu i braniteljsku populaciju te ostale grantove, dođe se do iznosa od skoro 15 milijuna maraka, a prosječno punjenje proračuna u prvih pet mjeseci ove godine bilo je nepunih 12 milijuna maraka, što govori dovoljno o tome u kakvoj se situaciji nalazi županija.