HNŽ: nema novih oboljenja od svinjske gripe

...od čega najviše u Mostaru (69), potom Prozor-Rami (4) i po jedna osoba u Čapljini, Čitluku, Konjicu i općini Ravno.

- Najveći broj oboljelih imali smo u studenom prošle godine, čak 35, dok od 22. prosinca nije registriran niti jedan slučaj - doznajemo od dr. Eniza Čolakovića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

U Federaciji BiH do sada je registrirano 714 laboratorijski potvrđenih slučajeva, od čega ih je jedanaest završilo smrću. Epidemiolozi za kraj ovog mjeseca, odnosno početak ožujka, predviđaju novi val svinjske gripe, a hoće li on biti slabiji ili jači u odnosu na prethodni, ne mogu procijeniti.

Doznajemo kako će federalno Ministarstvo zdravstva ovih dana kupiti 30.000 doza cjepiva protiv nove gripe, a poput zemalja u okruženju, i ovdje treba očekivati slab odaziv na cijepljenje. Zanimljivo je kako je ove godine manji broj i onih koji su se cijepili protiv sezonske gripe.

- HNŽ je dobio 3205 besplatnih doza, nakon čega smo dobili i pošiljku od Svjetske zdravstvene organizacije, no neki su domovi zdravlja, poput onih u Prozor-Rami i Čapljini, odustali od cijepljenja, unatoč našem apelu stanovništvu da se cijepi - kazao je dr. Čolaković.

slobodna dalmacija