FOTO  Hercegovac Mate Rimac za svoj je auto dobio svjetsko priznanje

Gostujući u HRT-ovu Dnevniku 3, Rimac je rekao da je na auto-salonu u Frankfurtu predstavio svoj Concept One, cvrnu jurilicu i počeo primati prednaružbe.

- Prvi auto ide kupcu u Španjolskoj - rekao je Rimac, ne želeći otkrivati identitet kupca, objasnivši da se u svijetu ekskluzivnih autombila privatnost kupaca brižljivo čuva.

Godišnje planira proizvesti 15-20 automobila, a na pitanje je li ovo početak autoindustrije u Hrvatskoj, rekao je da već postoje naše tvrtke koje izrađuju auto dijelove kao što je Lipik glas.

Kad ne dobijete zasluženo priznanje u Hrvatskoj, vjerojatno ćete ga dobiti u inozemstvu. To se dogodilo i Mati Rimcu, mladiću koji je osmislio najbrži električni automobil na svijetu. Ugledni Bloomberg uvrstio je njega i njegov automobil među najbolje što je obilježilo 2012. godinu.

Ovaj mladi dizajner na početku nije imao ništa osim ideje - želio je stvoriti najsnažniji električni automobil na svijetu. Kada je u Svetoj Nedelji pokraj Zagreba osnovao obiteljski obrt, činilo se da će put do ostvarenja te ideje biti dug. No tri godine poslije njegov Concept 1 privukao je golemu pozornost na najpoznatijem svjetskom sajmu automobila.
- Automobilom koji pokreće motor od čak 1000 KS tako se lako upravlja i tako je siguran da ga može voziti svatko - tvrdi Rimac.

Concept 1 nalikuje na mnogo poznatije modele Ferrarija ili Porschea, no brži je od njih. Treba mu 2,8 sekundi da dosegne brzinu od 100 kilometara na sat.

dalmacijanews.com