Helikopter OS BiH gasit će požar u poslijepodnevnim satima u Čapljini ili Čitluku

požar omiš

... aktivni požari: Čapljina, Čitluk i Drvar - potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Naglasila je da helikopter OS BiH jutros nije mogao da poleti ni na jednu od tih lokacija, te da će poletjeti i gasiti požar u poslijepodnevnim satima.

- Helikopter vjerovatno neće iću u općinu Drvar jer tamo gori visoka šuma. Prioritet su kuće, tako da će ići ili u općinu Čapljina ili Čitluk - kazala je Kovač. Precizirala je da je pomoć OS BiH zatražena na području općine Čapljina na lokaciju Šurmanaca prema Bijakovićima gdje požar prijeti naselju Bijakovići i Međugorje i gdje gori nisko rastinje na brdu Crnica.

- Pomoć OS BiH je zatražena i na gašenju požara na lokalitetu Hamzići - Buhovo gdje je također nepristupačan teren. Tamo vatrogasci i civilna zaštita sprečavaju dalje širenje požara prema naselju i cesti. Na području općine Čitluk požar je prešao iz Ljutog doca u općini Široki Brijeg i prijeti naselju Gornja Blatnica. Dole su također uključeni vatrogasci, dobrovoljci, civilna zaštita, lovci, mještani. Zbog više požara i širokog i nepristupačnog terena i ovdje je potrebna pomoć OS BiH - ističe Kovač.

U Županiji 10 u Općini Drvar požar na prostoru planine Jadovnik i dalje je aktivan i nošen jakim vjetrom se širi. Kako je zahvaćen veliki dio visoke šume (jela, bor, bukva), požarna je linija oko 10 kilometara i još je potrebna pomoć OS BiH na gašenju požara iz zraka. Kovač je kazala kako je pomoć Oružanih snaga već nekoliko dana bila upućena na taj lokalitet i da je helikopter OS djelovao na toj lokaciji. U općini Stolac i dalje je aktivan požar na lokalitetu Bačnik.

U požaru gori trava i nisko rastinje. Požari na lokalitetu Gornja Paplat, Drenovac, Donja Duboka i Grdojevići su ugašeni. U općini Neum požar na lokalitetu sela Prapratnica, Hutovo i Praovice je i dalje aktivan i van kontrole. U požaru gori trava i nisko rastinje, a gašenje otežava jak vjetar. U općini Ravno stanje na požarištima Zagorac, Batina i Šijakovići je nepromijenjeno. Požar je pod kontrolom ali i dalje postoji opasnost od širenja požara.

FENA