Optuženi carinik iz Širokog Brijega priznao krivicu

carinici, uhićenja, Sipa, carinik, krivica, priznanje
...za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz čl. 215. st. 2. u vezi st. 1. KZ-a BiH i kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz čl. 217. st. 1. KZ-a BiH, sve u vezi sa čl. 53. istog Zakona, sporazumno je priznao krivicu.

Tužitelj je predložio da Sud BiH, primjenom odredbi o sticaju iz čl. 53. KZ-a BiH, optuženom Ćoriću izrekne jedinstvenu kaznu: uvjetnu osudu - kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako imenovani u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj je također predložio da Sud BiH optuženom Ćoriću odredi i novčanu kaznu kao sporednu kaznu u iznosu od 5.000 KM. Optuženi se također, u smislu čl. 110. i 111. KZ-a BiH, obavezuje da plati iznos od 12.000 KM, koji predstavlja protivpravno ostvarenu imovinsku korist. Predložena kazna je u skladu s udjelom optuženog u izvršenju kaznenog djela.

Mile Ćorić se tereti da je, kao službena osoba Uprave za indirektno oporezivanje BiH pristao i obećao jednoj osobi povrat krijumčarenih, prethodno zaplijenjenih cigareta, znajući da se radi o osobi koja se bavi krijumčarenjem cigareta i za tu uslugu je primio novac u iznosu od 6.000 eura.

Optuženi je zbog počinjenog kaznenog djela suspendiran od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja će u skladu sa svojim pravilnikom i zakonskom regulativom protiv njega voditi disciplinski postupak. Optuženi je potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznao izvršenje kaznenog djela za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

Ovim sporazumom optuženi je potvrdio da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH od 18. 03. 2013. godine.

Istovremeno je potvrdio da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem te se obavezuje da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH. Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na kaznenu sankciju koju mu odredi Sud BiH.

Fena