Nestala 26-godišnja Mostarka, sljedbenica vehabijskog pokreta

policija
Oni jučer nisu bili raspoloženi za razgovor, a za čitav slučaj su se zainteresirale i druge policijske agencije jer se sumnja da je ‘vrbovana za odlazak na ratište u Siriju (!?)’. Naime, ona je unazad 36 mjeseci posve promijenila svoje životne navike i priključila se vehabijskom pokretu, a što je, između ostaloga, dovelo i do rastave braka, kao i slutnji da bi se, kao i sve veći broj djevojaka šerijatski vjenčala s momcima koji se bore na strani pobunjenika protiv režima Bašara al-Asada i za njima otišla u sirijski pakao. Upravo zbog toga su članovi obitelji obratili veću pozornost na nju, ali je ona ipak pobjegla od kuće. Vjeruje se da je još živa i zdrava, kao i to da nije napustila BiH, ali… Inače, sumnja se da su deseci državljana BiH izgubili živote u Siriji, a strahuje se da bi taj broj mogao biti veći jer mahom mijenjaju imena pa je nemoguće ustanoviti je li riječ o bh. državljaninu.

- Poseban problem za nas je činjenica da takve osobe ne možemo optužiti za kazneno djelo. Zato je važno da se zakonski riješi ovaj problem. No, posebna opasnost po BiH je njihov povratak s ratišta, jer su oni tada tempirane bombe – kazali su u FUP-u. Većina djevojaka skoro da je maloljetna i nema završenu školu. Neke su se čak preko interneta upoznale s ratnicima, odnosno muževima. Većina bh. selefija, koliko ih ratuje u Siriji, preko Slovenije je otišla u tu zemlju. Navodno ih najviše besparica tjera na ovaj čin, a prema podacima policije, svota za koju idu kreće se oko 30.000 maraka.

- Mreža postoji jer im netko plaća i zrakoplovne karte, a i obitelj koja ostane dobiva novac. Dosta selefija u BiH dolazi iz Sandžaka. Povećava se njihov broj. Iz Slovenije lete u Beč pa iz Beča u Istanbul i iz Turske prelaze u Siriju. Veleposlanstvo BiH u Jordanu pokušava doznati gdje su bh. državljani u Siriji, ali je to teško ostvariti – kažu istražitelji. Inače, o ovome problemu se još lani počelo javno pričati u BiH, osobito nakon što je službeno počela potraga Interpola Beč za Sabinom Selimović (15) i Samrom Kešinović (16), nestalim austrijskim državljankama bh. podrijetla, za koje se sumnja da su pobjegle u Siriju. Djevojčicama su nametnute ideje o odlasku u džihad, odnosno vrbovane su, prenosi pogled.ba.