Mostar: Ujutru kupila auto, uveče joj ga ukrali!

Kako piše portal InfoNeretva, u prošli utorak dogodio se slučaj krađe vozila u naselju Brankovac, kod Konaka. Naime, te večeri u tom dijelu Mostara ukraden je »VW Golf 4«, kojeg je vlasnica - čiji je identitet poznat redakciji, kupila toga dana, tako da ga praktički nije vozila niti 24 sata!

Prema saznanjima istog portala, i noćas se dogodio slučaj krađe vozila »VW Golf 4« i to u naselju Cernica. Prema dostupnim informacijama, vozilo je bilo parkirano ispred kuće, na prometnom mjestu u ulici Adema Buće, ali to nije spriječilo lopova ili više njih da ga ukradu.

Kako su već javili neki portali, broj ukradenih vozila na području Bosne i Hercegovine nastavlja rasti. Nakon što je u prvih pola godine bilo ukradeno 607 automobila, prema informacijama Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpska ta brojka se u srpnju, odnosno kolovozu nastavila povećavati.

Prema policijskim izvorima, u posljednja dva mjeseca na području BiH ukradena su nova 133 automobila. Posebno je ugrožen prostor Federacije BiH, odnosno Sarajeva. Naime, u srpnju ove godine je ukradeno novih 108 vozila, od čega najviše u Kantonu Sarajevo, čak 88. Tijekom osam mjeseci ove godine u Sarajevu je tako ukradeno 428 vozila. U tom kantonu se ukrade više od 80 posto svih automobila u Federaciji BiH.

I dalje su kod kriminalaca najviše na cijeni »Volkswagen« ili popularna VW vozila, te su ukradena čak 63 takva četverotočkaša.

Istodobno, tijekom srpnja na prostoru Republike Srpska ukradeno je samo šest, au kolovozu još 19 automobila. U MUP-u RS tvrde da je broj ukradenih vozila na njihovom području u padu.

U Europskoj uniji (EU) godišnje se ukrade oko 1.200.000 vozila. Od toga se pronađe oko 800.000 vozila, dok se ostala vozila evidentiraju. Prema Interpol ASF SMV bazi podataka, koju na dnevnoj bazi ažuriraju sve zemlje članice Interpola, trenutačno se traga za oko 7.500.000! Kriminalne skupine, procjenjuje se, krađom automobila godišnje inkasiraju nevjerovatnih osam milijardi eura.