Mostar: Otkrivena kriminalna skupina koja je “operirala” po gradu

...izvršile devetnaest provalnih krađa u trgovačke radnje na području grada te ukrali tri automobila i pokušali krađu još jednog, potvrđeno nam je u policiji.

Svih sedam osumnjičenih našlo se na kriminalističkoj obradi nakon čega su pušteni na slobodu, a protiv njih će Županijskom tužiteljstvu biti podneseno izvješće o počinjenim kaznenim djelima. U policiji nam nisu mogli otkriti identitet privedenih osoba budući da istraga nije bila kompletirana do kraja.

Naime, na osnovi prijava o izvršenim kaznenim djelima, provalnih krađa u trgovine mješovite robe, kioske, ljekarne te druge poslovne prostore izvršene u posljednjem vremenskom razdoblju na području Mostara, u cilju preventivnog djelovanja kao i otkrivanja te hvatanja počinitelja kaznenih djela, Odjel krim policije je zajedno s policajcima PU Mostar sačinio plan mjera i aktivnosti te su na osnovi toga došli do sedam osumnjičenih osoba, piše Dnevni list.

Riješeno je ukupno 19 kaznenih djela počinjenih u trgovinama Namex, Konzum, ljekarnama, kioscima, poslovnim prostorima, trgovini Ayman Piaggo, galeriji Islamskog centra u Starom gradu, kladionicama i poduzeću Vodovod. Provale u ove objekte, kako je utvrđeno istragom, vršile su četiri skupine od po dvije do tri osobe. Riječ je o povratnicima u vršenju kaznenih djela i svi su s područja Mostara. Ukradenu robu su prodavali po tržnicama, dok su novac koji su otuđivali trošili na vlastite potrebe.

Jedna od ovih skupina koju su ovisno o kaznenom djelu činile dvije do četiri osobe otuđila je i jedan motocikl Kymco koji je pronađen i vraćen vlasniku. Ukrali su i tri vozila te pokušali krađu jednog vozila na području grada. Riječ je o vozilima Jetta te Golf 2 i Golf 1. Jedno je vozilo pronađeno sakriveno, dok su druga ukradena vozila pronađena na otpadima sekundarnih sirovina gdje su ih kradljivci prodali.

Sve provale počinjene su u kasnim noćnim satima, a provalnici su za provale koristili pogodne alate za odvaljivanje brava i fizičku snagu. Što se tiče provala u trgovinske radnje, provalnici su krali novac i alkoholna pića te skuplje proizvode koje su lakše mogli preprodati i dobiti novac. Iz kioska su odnosili cigarete, a nerijetko su provaljivali i u rashladne uređaje u sklopu kioska iz kojih bi odnosili sladolede i sokove.