Akcija METEOR: Policija pronašla ukradene stvari kod braće Šimić

...koju Federalna uprava policije i MUP Županije Zapadnohercegovačke provode od druge polovine 2012. godine.
Naime, temeljem naredbe Suda BiH policijski službenici FUP-a i MUP-a ŽZH u četvrtak i petak vršili su pretres obiteljske kuće, pratećih objekata i auto otpada u mjestu Dragićina, općina Grude - tom prilikom pronađen je i izuzet veliki broj autodijelova, za koje postoje indicije da potječu iz kaznenih djela.

Temeljem naredbe Općinskog suda u Ljubuškom policijski službenici MUP-a ŽZH u petak su izvršili pretrese na sedam /7/ lokacija na području općine Grude, te zajedno s policijskim službenicima MUP-a HNŽ-a na dvije /2/ lokacije u gradu Mostaru.
U gradu Mostaru izvršen je pretres dvaju stanova, koje koristi M. Š. (44) iz mjesta Borajna, općina Grude, a na području općine Grude izvršeni su slijedeći pretresi:
- pretres obiteljske kuće vlasništvo M. Š. (44), u mjestu Borajna, općina Grude,
- pretres obiteljske kuće vlasništvo B. Š. (37), u mjestu Borajna, općina Grude,
- pretres obiteljske kuće u mjestu Borajna, koju koriste braća M. Š. (44) i B. Š. (37),
- pretres dvije obiteljske kuće, lovačke kuće i auto-otpada na širem području općine Grude.

Prilikom pretresa jednog od stanova u Mostaru, kao i prilikom pretresa dvije obiteljske kuće na širem području općine Grude, jednog auto-otpada i jedne lovačke kuće nisu pronađeni predmeti za koje postoje indicije da potječu iz kaznenih djela.

Prilikom pretresa ostalih navedenih lokaliteta pronađen je veliki broj predmeta koji potječu iz teških krađa, između ostalog pronađeni su predmeti koji potječu iz teške krađe, počinjene na štetu 64-godišnjeg građanina iz mjesta Cerov Dolac, općina Grude.

Naime, početkom studenoga 2006. godine nepoznati počinitelji provalili su u novu obiteljsku kuću, u staru obiteljsku kuću i u garažu vlasništvo 64-godišnjeg građanina, koji se nalazio na radu u inozemstvu.

Iz dvaju kuća i iz garaže, koji se nalaze na osamljenom mjestu u naselju Cerov Dolac, nepoznati počinitelji otuđili su skoro sve stvari koje su se u njima nalazile, a čija vrijednost iznosi približno 80.000 Eura.
Između ostaloga, tom prilikom iz nove kuće otuđeni su slijedeći predmeti:
- masivni, ovalni hrastov stol i deset /10/ pripadajućih stolica,
- garnitura kožnih fotelja,
- komplet soba tipa „Laguna" - krevet, dva noćna ormarića, komoda s ogledalom itd.
- televizor marke JVC, video rekorder i radio uređaj,
- Veilerov goblen „Posljednja večera" i osam umjetničkih slika, tehnika ulje na platnu,
- Usisivača, hladnjak, Wap, televizor marke Telefunken, i brojna druga bijela tehnika,
- Zračna puška, teleobjektiv za fotoaparat,
- Drveni panj s Eifelovim tornjem od šibica,
- Stare gusle, kao i brojni drugi predmeti.
Iz stare kuće otuđeni su slijedeći predmeti:
- drveni kuhinjski stol i šest /6/ pripadajućih stolica,
- televizor marke Grundig,
- Radio kasetofon marke Sony,
- Hladnjak marke Gorenje,
- Plinski štednjak marke Gorenje i brojni drugi predmeti,
a iz garaže su otuđeni:
- električna kosilica za travu,
- dva produžna električna kabela i dr.
Većina navedenih premeta je pronađena - dio predmeta pronađen je u obiteljskoj kući vlasništvo M. Š. (44) iz mjesta Borajna, općina Grude, dio otuđenih predmeta pronađen je u Mostaru, u stanu kojeg koristi M. Š. (44), a dio predmeta pronađen je u obiteljskoj kući koja se nalazi u mjestu Borajna, a koju koriste braća M. Š. (44) i B. Š. (37).

Uz otuđene predmete u obiteljskoj kući M. Š. (44) pronađena je i metalna kutija u kojoj se nalazila manja količina bijelog praha, koji svojim karakteristikama asocira na opojnu drogu kokain - ta kutija je također izuzeta a pronađenu tvar poslat ćemo na vještačenje.

U dvorištu obiteljske kuće vlasništvo B. Š. (37) pronađena je i izuzeta auto-prikolica marke „Stema", za koju postoje indicije da potječe iz krađe počinjenje u mjestu Ružići, općina Grude, u kolovozu 2006. godine.

Policijski službenici sektora kriminalističke policije MUP-a ŽZH i svih četiriju Policijskih uprava nastavljaju vršiti brojne izvide u cilju dokumentiranja izvršenih kaznenih djela.

UPRAVA POLICIJE MUP-a