Višegodišnji problem (ne)održavanja nasipa u čapljinskoj Općini

Svitava15
...učestalim padalinama i porastom vodostaja u Čapljini se i dalje strahuje od novih plavljenja. Prate se vremenske prognoze i mjeri vodostaj Neretve i drugih  rijeka koje protiču kroz čapljinsko područje a u Hutovu blatu nemaju vremena za neko opuštanje.

Razlog je dotok velikih voda iz Popova polja u Svitavsko jezero od čijeg se izlijevanja i najviše strahovalo jer bi to značilo plavljenje više od dvije i pol tisuće kuća i gospodarskih objekata u čapljinskim naseljima Višići, Čeljevo, Svitava, Gnjilišta i Klepci. Samo zahvaljujući dobroj organizaciji na terenu i osnivanjem općinskog kriznog stožera na kraju je izbjegnuta katastrofa '' biblijskih razmjera ''. No, u cijeloj priči o poplavama na čapljinskom području sve se vrti oko nasipa koji su na nekim mjestima u tako jadnom stanju da ni sekunde ne ulijevaju sigurnost, već se strahuje od pucanja pri naletu prvog većeg vala vode. To se posebno odnosi na nasipe u Hutovu blatu i oko Svitavskog jezera koji se godinama nisu ozbiljnije sanirali pa je i svaki porast vodostaja u biti i nova velika neizvjesnost. Za nedavnih poplava samo je desetak centimetara vode nedostajalo pa da se prelije i probije nasip oko Svitavskog jezera, što je vodeni val od skoro pola milijarde kubika vode koji bi se sručio na čapljinska naselja oko Hutova Blata.

Nasip oko Svitavskog jezera  na nekoliko je  mjesta već dobro oštećen a svakim se danom dodatno urušava pa je to i na granici alarmantnog. Posve je jasno kako je krajnje  vrijeme da se nešto poduzme a na probleme oko nasipa u čapljinskoj Općini upozorava i načelnik dr. Smiljan Vidić.

'' Nasipi iz tih voda prve kategorije u nadležnosti su Agencije za vode slivnog područja '' južni Jadran '' i tu Općina Čapljina nema nikakvu mogućnost upravljanja. No, kada dođe do pucanja nasipa i svih tih plavljenja onda mnogi kao glavnog krivca i odgovornog za sve to smatraju baš lokalnu vlast. Već drugu godinu susrećemo se sa tim problemom oko dotrajalih i ugroženih nasipa na kojima se tek za vrijeme samih poplava rade određene manje korekcije i pokušava izbjeći ono najgore. Već smo više puta pisali dopise i od odgovornih tražili i molili da se već jednom ozbiljno pristupi sanaciji nasipa kako jednog dana ne bi imali pravu katastrofu. Nasipi se održavaju i saniravaju ljeti a ne zimi i kada se susretnemo sa poplavama. “ - ističe čapljinski načelnik te kao pozitivan primjer navodi projekt obaloutvrde rijeke Neretve u Dretelju.

Tu je Neretva godinama odnosila na stotine metara obradivog zemljišta pa se korito Neretve počelo širiti ka samom naselju Dretelj.

Frano Matić | V. L. | ČAportal