Sunčeva elektrana mogla bi ‘zasjati’ u naselju Gabela

Dodjela koncesije

To naslućuju aktivnosti tvrtke SOLAR-ENERGY iz Čapljine koja je započela s razvojem projekta sunčane (fotonaponske) elektrane planirane električne snage 1 MWp u Čapljini, i to na dijelu lokacije KČ 877 , katastarska općina Gabela. A da bi se pokrenuo postupak dodjele koncesije za korištenje sunčeve energije za ovu lokaciju, kod nadležnog županijskog ministarstva, a sukladno uredbi Vlade FBIH o korištenju obnovljivih izvora energije, ova se tvrtka obratila i načelniku općine Čapljina dr. Smiljanu Vidiću i Općinskom vijeću Čapljina.

Tako će se pred općinskim vijećnicima danas, na posljednjoj sjednici čapljinskog OV-a u ovoj godini, naći dopis tvrtke SOLAR-ENERGY u kojem se traži odobrenje za ispitivanje potencijala sunčeve energije za spomenutu lokaciju u Gabeli. Uz to se traži i dokument Općinskoga vijeća koji sadrži pozitivno mišljenje o projektu te stav OV-a Čapljine da će spomenuta lokacija biti uvrštena u urbanistički plan općine Čapljina kao zona predviđena za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.

Potencijal

Navodi se i da je to određivanje potencijala sunčeve energije na konkretnoj lokaciji jedna od osnovnih stručnih podloga razvoju projekta sunčane elektrane. Sunčevo bi se zračenje na spomenutoj lokaciji procijenilo pomoću metolodogije i podataka danih u priručniku za energetsko korištenje sunčeva zračenja. Tu su i Czeplakov model zračenja za raspršeno zračenje i Kleinov model za zračenja na nagnutu plohu, a kao način procjene sunčeva zračenja su i tzv. interpolacijski podaci s meteoroloških postaja u široj okolici, i to Ploča, Dubrovnika i Mostara.

vecernji.ba