HERCEGOVINA U DIMU Zbog piromana i neodgovornih građana vatrogasci na izmaku snaga

Požar
Hercegovina.info

Posljednjih nekoliko dana na području Mostara, ali i drugih krajeva Hercegovine, izbilo je više požara.

Gori u Čitluku, Mostaru ali i Rami.

Kako su za hercegovina.info rekli iz VP Mostar radi gori šuma i nisko raslinje, a najveće probleme ovih dana je stvarao jak vjetar. Požari su uglavnom na nepristupačnom terenu što znatno otežava posao mostarskim vatrogascima.

Kako doznajemo i ovi požari kao i požari u Čitluku i Rami djelo su piromana, ali i ljudskog nemara.

Jednako tako vatrogasci iz Čitluka imaju na desetine gašenja ovih dana, a sve zbog nemara građana.

"Po zakonu o vatrogastvu građani mogu biti kažnjeni od policije od 500 do 1000 maraka. Molim sve da u ovoj situaciji ne pale. Pored počasti koja vlada, i obaveza vatrogasca s problemom koronavirusa, primorani smo suočavati se s nepotrebnim požarima. Vatrogasci su previše izmoreni i iscrpljeni i pazite da stvari ne izmaknu kontroli. Ukoliko baš netko treba nešto zapalit, po zakonu bi trebao zovnuti vatrogasce, ali mislim da to nema sad potrebe u ovoj situaciji", kazao je pomoćnik načelnika za CZ Čitluk Ivan Ostojić za hercegovina.info.

Na području Prozor-Rame aktivno je više požara. Najkritičnije je bilo na Lugu te od Neraja preko Ustirama do Kućana i Kleka.

Vatrogasci i gasitelji su na izmaku snaga. Potreban im je dobar odmor, ali vjetar i piromani to ne dozvoljavaju. Nadljudskim sngama pokušavaju se barem staviti pod kontrolu.

U svemu ovome zanimljivo je da se stalno pojavljuju novi požari. Od ranije gori između Nerama, Kućana, Kleka i Gračanice. Ovaj požar je najteže gasiti zbog nepristupačnog terena. Međutim, dok su gasitelji iz Neraja, Ustirame, Kućana i vatrogasci teškom mukom pokušavali staviti pod kontrolu požar u blizini Kućana, izbio je požar u Klekovnici tako da su se morali preseliti dole. Tu su se priključile i žene i djevojke s Ustirame kako bi zaštitile svoje mjesto. Bilo je s vatrogascima i više od 70 osoba. Ovaj požar izazvan je namjernim paljenjem o čemu je obaviještena policija te su policajci izašli na teren.

Iz MUP-a HNŽ-a povvali su građane da prijave sumnjive aktivnosti.

"U posljednjem vremenskom razdoblju primjećen je veći broj šumskih požara, uglavnom na nepristupačnim terenima u HNŽ sjeverno od Mostara.

Pošto policija ima saznanja da su požari prouzročeni ljudskim faktorom, molimo sve građane naše županije koji primjete sumnjive aktivnosti vezano uz požare, da iste dojave u najbližu policijsku stanicu ili na telefon 122.

Policijski službenici MUP-a HNŽ će poduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da se eventualni počinitelji pronađu i sankcioniraju sukladno zakonskim propisima", stoji u priopćenju MUP-a HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.