FOTO  Hercegovci u Mostaru i Trebinju biraju srpskog predsjednika i zastupnike za parlament

Izbori u Srbiji Mostar
Hercegovina.info

Jutros su počeli predsjednički i parlamentarni izbori u Republici Srbiji. Osim građana Srbije, pravo glasa imaju i srpski državljani diljem svijeta, tako će svoj doprinos demokraciji donijeti i Srbi iz Bosne i Hercegovine.

Od ranih sati otvorena su birališta u Hercegovini, a kako saznajemo u Mostaru u jutarnjem dijelu dana odaziv je slab.

U Trebinju su ipak nešto zadovoljniji izlaskom birača.

"Jutros je biračko mjesto otvoreno u 7 sati. Imamo 567 prijavljenih birača koji su se uspjeli prijaviti do 12. ožujka. Do 10 sati glasovalo 17% i zadovoljni smo budući kakvi su vremenski uvjeti jer pada jaka kiša. Zadovoljni smo, također, i tijekom izbora, nema nikakvih problema u održavanju istih", rekao je za hercegovina.info predsjednik biračkog odbora na glasačkom mjestu br. 12 u Trebinju Miroslav Marković. 

Na ovim izborima će glasovati oko 6.8 milijuna državljana Srbije koji će birati predsjednika, zastupnike u Narodnoj skupštini Srbije, a bit će održani i lokalni izbori u 12 općina i dva grada, uključujući i glavni grad Beograd.

Na posljednjim izborima kada se glasovalo za zastupnike, 2020. godine, na biračkom popisu u inozemstvu je bilo tri puta manje birača, ukupno 13.251, od kojih je 9.168 glasovalo, odnosno oko 69%. Tada se glasovalo na 43 lokacije, a u BiH na 11 lokacija.

Na predsjedničkim izborima 2017. bilo je još manje glasača u dijaspori – 11.590, a glasovalo se na 53 različita glasačka mjesta. U BiH se glasovalo samo u Sarajevu i Banjaluci, a od upisana 872 birača, glasovalo je 784 osoba.

Birališta se zatvaraju danas u 20 sati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.