Hercegovački ravnjak zaštićen, ali proizvođači i dalje kriminalci

Ilustracija
Ilustracija

Sorta duhana "hercegovački ravnjak" upisana je u međunarodni registar imena podrijetla, čim je dobio zaštitu izvornosti pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) iz Ženeve.

Što to znači za hercegovačke proizvođače duhana upitali smo direktora Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar prof. dr. sc Marka Ivankovića.

"Ideja o zaštiti izvornosti sorte Ravnjak se javila prilikom obilježavanja 65. obljetnice utemeljenja Duhanskog instituta Mostar 2017. godine, a čiji je pravni slijednik Federalni agromediteranski zavod Mostar. Tom prigodom smo organizirali znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra“ 2. i 3. listopada 2017.", kaže prof. Ivanković za hercegovina.info.

Sa skupa je objavljen Zbornik radova dostupan na web stranici www.faz.ba. Formirana je udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ sa sjedištem u Grudama, a koja je sada nositelj prava zaštite imena podrijetla. U suradnji s Institutom za Intelektualno vlasništvo BiH i navedenom udrugom, napravljen je Elaborat o zaštiti izvornosti duhana sorte Ravnjak. Elaborat su pripremili prof.dr.sc. Jure Beljo i prof.dr.sc. Marko Ivanković.

"Proces je najprije završen na razini BiH, a tek onda je na prijedlog Udruge upućen zahtjev prema WIPO (World Intellectual property Organization -Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo - Ženeva) čime je dobio zaštitu izvornosti. Ova zaštita je podloga za revitalizaciju ove proizvodnje na području Hercegovine i stvaranje proizvoda s visokom dodanom vrijednosti", ističe Ivanković te dodaje.

"Naravno, da ovo može biti snažan promotor Hercegovine kao turističke destinacije. Cilj je stvaranje i brendiranje jednoga turističkog proizvoda s kojim će trajno biti prepoznato ime Hercegovine.

Naravno, lako je postaviti ciljeve, ali ih je teško ostvariti. Već 2017. na navedenom skupu smo predložili niz mjera koje trebamo uraditi s obzirom da je duhan u svakoj državi monopol države i praktično nema tržišta nego je sve propisano. Dakle, prije svega treba donijeti nedostajuće pravilnike po Zakonu o duhanu Bosne i Hercegovine, što znači stvaranje zakonodavno-poravnog okvira koje će prepoznati potencijalni investitori i uložiti sredstva u revitalizaciju ove proizvodnje.

Cilj je „uzeti stvar u svoje ruke“ odnosno povezati primarnu proizvodnju, preradu duhana i tržište na koje je moguće plasirati gotove proizvode u skladu sa zakonom."

Na pitanje kada će hercegovački proizvođači za državu prestati biti kriminalci i šverceri Ivanković je rekao.

"Zakon je nažalost takav kakav jeste. Dokle god ne bude duhanskih stanica koje bi otkupljivale duhan od proizvođača to će biti tako. No, ovo što se sad dogodilo, otvara veliku mogućnost da se pojave investitori-otkupljivači koji bi konačno riješili i taj problem", rekao je prof. dr. sc. Marko Ivanković u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.