GURA LI GRADSKA INSPEKCIJA UPRAVU PLAZE Vlasnicima radnji suptilno poručuju da je mjerodavno vrijeme koje utvrdi tržni centar, kao da oni to ne znaju

Tržni centar Plaza, neradna nedjelja, Mostar

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara indirektno je dala vjetar u leđa tržnom centru Plaza jer su uputili informaciju tržnim centrima kao i poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti u sklopu istih, da je mjerodavno radno vrijeme ono koje utvrdi tržni centar, te su ga se dužni pridržavati subjekti koji posluju u sklopu istoga.

"Također, upućujemo informaciju tržnim centrima kao i poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti u sklopu istih, da je mjerodavno radno vrijeme ono koje utvrdi tržni centar, te su ga se dužni pridržavati subjekti koji posluju u sklopu istoga", navodi se u obavijesti iz gradske inspekcije. Nije jasno zašto se inspekcija uopće ovdje obraća vlasnicima radnji u tržnim centrima, a isto se može protumačiti kao suptilna podrška upravi Plaze, čiji su vlasnici radnji u nedjelju najavili štrajk. 

Pitali smo gradsku inspekciju zašto se, baš danas, kad je najavljen štrajk u Plazi na prvu radnu nedjelju oglašavaju s ovom rečenicom. Željno isčekujemo odgovor. 

Uz ostalo, u obavijesti navode da se vrše pripreme za implementaciju Odluke o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara(„Službeni glasnik Grada Mostara“broj 04/22). 

"Također, svi oni koji nisu odabrali nedjelju kao neradni dan, moraju poslati službeni zahtjevi Službi za inspekcijske poslove koji će im izdati rješenje za odobrenjem proizvoljno odabranog neradnog dana. Obavijest o radnom vremenu, koja će sadržavati podatke i o neradnom danu svi poslovni subjekti dužni su vidno istaknuti na ulaznim vratima objekta ili na neki drugi prikladan način.

Zaprijećene kazne, za neodređivanje radnog vremena shodno Odluci, kreću se u rasponu 1000 KM - 3000 KM za pravne osobe, 500 KM - 1000 KM za odgovorna lica u pravnim osobama, te za fizičke osobe 200 KM - 500 KM.
Za prekršaj neisticanja radnog vremena i nepridržavanja utvrđenog radnog vremena, shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini, zaprijećena kazna pravnim osobama kreće se u rasponu 2000 KM - 10000 KM, odgovornim osobama u pravnim osobama 500 KM - 1500 KM, te fizičkim osobama-trgovcima 500 KM - 1200 KM.

Iz Službe pozivaju sve poslovne subjekte koji na području Grada Mostara obavljaju djelatnosti da svoje radno vrijeme usklade s važećim propisima", navodi se u obavijesti.