GREŠKA SUDA Španjolska slučajno oslobodila nizozemskog narkobosa koji je planirao ubojstvo princeze

Mocro mafija
elcierredigital.com

Pravosudni dužnosnici u Španjolskoj nalaze se na stupu srama nakon što su slučajno pustili nizozemskog milijardera iz zatvora zbog birokratske pogreške.

Karim Bouyakhrichan, navodni vođa mafije Mocro, uhićen je u Marbelli u siječnju nakon petogodišnje istrage o pranju novca. No, slučajno je pušten zbog zabune oko nizozemskog zahtjeva za izručenje, prije nego što je nestao ovog mjeseca.

Španjolske vlasti i dalje su uvjerene kako će navodni šef kartela biti pronađen, piše BBC.

Obraćajući se novinarima u utorak, ministar pravosuđa Félix Bolaños priznao je kako je bijeg "zabrinjavajuća vijest", ali je naglasio kako će snage sigurnosti "predati ovu osobu pravdi što je prije moguće".

Mocro Mafiju čine nekoliko najvećih europskih kartela za krijumčarenje kokaina, a vjeruje se kako je prokrijumčarila drogu vrijednu milijarde eura iz Južne Amerike u EU tijekom posljednjih 15 godina.

Tvrdi se da koriste goleme luke u Amsterdamu i Rotterdamu za prijenos kokaina diljem kontinenta, dok usmjeravaju operacije pranja novca diljem Europe, Bliskog istoka i Maroka.

Prijetnje princezi

Mediji u Nizozemskoj također povezuju kartele s prijetnjama nizozemskoj prijestolonasljednici, princezi Amaliji. Prošlog je tjedna otkriveno kako su prijetnje otmicom iz krugova nizozemskog organiziranog kriminala prisilile princezu da živi u Španjolskoj najmanje godinu dana.

Bouyakhrichan - također poznat kao Taxi - uhićen je u siječnju zajedno s još pet muškaraca nakon što su optuženi za pranje novca kroz kupnju 172 nekretnine u Španjolskoj u vrijednosti višoj od 50 milijuna eura (42,9 milijuna funti).

Ovaj 46-godišnjak bio je jedan od najtraženijih kriminalaca u Europi, a Interpol ga je lovio najmanje pet godina. Vjeruje se da je njegov brat Samir osnovao jedan ogranak Mocro Mafije - nizozemsko-marokanske organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj i Belgiji - prije nego što je ubijen 2014. godine.

Bouyakhrichan je navodno preuzeo kontrolu nad bratovim carstvom nakon njegove smrti. Vjeruje se da je njegovo ovogodišnje uhićenje smirilo borbu za vlast između suparničkih frakcija organiziranog kriminala, koje su dovele do smrti nekoliko muškaraca.

Nakon saznanja o pritvaranju Bouyakhrichana, nizozemske su vlasti podnijele zahtjev za izručenje koji je prvotno odobrio nacionalni sud u Madridu.

Međutim, lokalni dužnosnici u Malagi - gdje je šef kartela bio zatočen - inzistirali su da se on suoči s optužbama u Španjolskoj. Domaći mediji objavili su da je nacionalni sud u Madridu naknadno poništio odluku.

Pobjegao iz zemlje

Dana 22. veljače, sud u Malagi prihvatio je žalbu koju je uložio Bouyakhrichanov obrambeni tim i naredio njegovo puštanje na slobodu do izručenja ako plati jamčevinu od 50.000 eura (43.000 funti).

Španjolski list El Pais izvijestio je da su suci prihvatili da postoji mogućnost da šef kartela pobjegne iz zemlje, ali su smatrali da će "manje teške" mjere - uključujući prisiljavanje da preda putovnicu i obveza javljanja sudu svakih 15 dana - biti dovoljne.

List je dodao da se Bouyakhrichan redovito javljao sudovima do 1. travnja, nakon čega je nestao.

Ministar Bolaños odbio je komentirati birokratsku pogrešku u utorak kada su ga novinari ispitivali.

Vincent Veenman, glasnogovornik nizozemskog javnog tužitelja u Haagu, rekao je da je "nepoznato" zašto je Bouyakhrichan pušten iz zatvora. No, naglasio je da je suradnja sa španjolskim pravosudnim sustavom "općenito dobra", dodajući da se "svake godine predaju deseci osumnjičenih".