GRAĐANI OGORČENI Tvrde da je samo pitanje trenutka kad će netko nastradati i da je naselje godinama blokirano za pješake

Bejrutka nova zgrada
Hercegovina.info

Stanari popularne 'Bejrutke' u središtu Mostara koja se nalazi pored autobusnog kolodvora ogorčeni su izvođenjem građevinskih radova na susjednoj zgradi i pitaju se dokad će trpiti ovakvo stanje.

"Početkom izgradnje stambeno poslovnog objekta na lokalitetu bivšeg hotela Energoinvest, dva velika kontejnera za odlaganje otpada su uklonjena i umjesto njih su stavljena dva mala kontejnera, koja trenutno podmiruju jedan dio zgrade Bejrut, tako i svih okolnih kuća, poslovnih prostora, a u poslijednje vrijeme i stanara useljenih u novoizgrađenu zgradu, koja još uvijek nije prošla tehnički prijem", navode u pismu za hercegovina.info stanari koji navode da zgrada nije u potpunosti završena iako je rok za završetak radova istekao prije više od godinu dana. 

Bejrutka nova zgrada

Čude se samo kako dosad nikoga nije auto udarilo na ovoj lokaciji jer je pravi izazov proći ovim putem budući da automobili presjecaju nogostup i put se mora zaobilaziti cestom.

"Da bi novonastali kaos bio potpun, osim radnika komunalnog poduzeća, koji kontejnere nisu u stanju adekvatno prazniti jer isti nisu dovoljni za ovoliki broj korisnika, koji kontejnere ostavljaju nasred nogostupa iako je mjesto za njih predviđeno izvan nogostupa, pobrinuli su se i izvođači radova na novoj zgradi. Tako su isti, dio nogostupa ispred kontejnera izrovali i uništili prilikom početka izgradnje zgrade i do dan danas ga nisu popravili. Osim toga su posjekli nekoliko zdravih dugogodišnjih zdravih stabala, kako bi im kamioni mogli prolaziti do radilišta. Cijelo vrijeme izgradnje uzurpirali su javnu površinu nogostupa i za pješake ostavili samo mali dio zbog kojeg se često događalo da pješaci moraju izlaziti i hodati po cesti. Ograda koja smeta normalnom prolazu pješaka je još uvijek prisutna, iako su skele uklonjene i prolaznicima više ne prijeti pad materijala na glavu. Kao da im nije dovoljno što nam onemogućavaju prolazak nogostupom, vrlo često znaju parkirati svoja vozila koja zauzmu i ono malo prostora na nogostupu što je preostalo, pa pješaci, pogotovo u vrijeme kiša, moraju preskakati lokve po izrovanom nogostupu, skaču po ostavljenim panjevima porezanih stabala i onda iskaču na cestu. Pravo je čudo da nekoga na ovoj lokaciji nije udarilo auto. Treba li se dogoditi da auto udari nečije dijete dok mu je put do škole između žičanih ograda iz kojih vire komadi žice koji mogu oko iskopati, dodatno ispresjecan parkiranim vozilima izvođača radova i prepunim kontejnerima", nastavljaju.

Bejrutka nova zgrada

Traže odgovornost.

"Pitamo se kako to da izvođač radova nikome ne odgovara. Kako to da se ljudi useljavaju u zgradu koja nije prošla tehnički prijem, a ako kojim slučajem jest, onda se treba postaviti pitanje tko je taj tko je potpisao tehnički prijem za zgradu u kojoj stubišta još zjape u visokoj 'roh bau' fazi, u kojoj su terase na pola urađene, a unutarnja fasada pojedinih zajednički prostorija nije ni pokušavana, nego se i dalje vide cigle i gol beton. Pitamo se kako to da je zgrada od prvobitnog projekta porasla za jedan kat, a ulazak u garažu i sami nadzemni izgled garaže nemaju nikakve veze sa onim što je bilo prikazano na stranicama izvođača radova. Sve je zaliveno u beton, iskopane rupe nakaradno zatrpane ogromnim kamenjima, bez ikava reda, a na samom krovu garaže umjesto prikazanih parking mjesta, izlivena je betonska ogradica bez ikakvog pristupa. Pitamo ima li u ovom gradu ikakvog zakona za one koji voze bijesna auta I glume tajkune, pa im se dozvoljava da rade šta hoće I da maltretiraju građane. Zašto se izvođaču radova ne naplate penali, zašto stanari moraju biti prinuđeni da useljavaju u poluzavršenu zgradu, iako su uredno platili svoje stanove, zašto moraju parkirati vozila u nezavršenim poslovnim prostorima u prizemlju zgrade", pitaju se umjesto da ista parkiraju u garaži gdje su parking mjesta uredno plaćali po, kako tvrde, 15.000 KM.

Ima li kraja?

"Pitamo se kada će ova zgrada napokon biti završena i parter uređen, a ne da se već više od tri godine nakupljamo prašine s ovog vječnog gradilišta. Gledajući intezitet radova u kojem 5 metara zida od 50 cm visine zidaju od 20 do 30 dana, završetak radova se ne nazire. Koliko se čini ni do kraja iduće godine. Gdje su nam te institucije koje su se do sada 'vadile' na nepostojanje gradskog vijeća ' nemogućnost da išta učine. Evo sada imamo Gradsko vijeće, ali u čemu je razlika? Koliko možemo vidjeti, izgleda samo u uzimanju paušala od strane vijećnika, dok sve ostaje isto. Inače, ovo je samo jedan dio grada u kojem ima ovakvih i sličnih problema, a Titova ulica je po tome najspecifičnija. Od ruševina koje ugrožavaju prolaznike već skoro 30 godina, do ruševina koje su samo tako ostavljene i ograđene, uzurpirajući i one mini trotoare kojim može proći jedan prolaznik, pa se prekoputa suda ne može nogostupom jer je isti ograđen, na cestu uz nogostup ne možemo od parkiranih vozila i onda pješaci moraju hodati po dijelu gdje se odvija promet", zaključuju i apeliraju na gradske vlasti da se nešto poduzme po ovom pitanju jer je samo pitanje trenutka kad bi netko mogao nastradati zbog nemara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.