FOTO  Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić sudjelovao je na Europskoj cestovnoj konferenciji

saša dalipagić

... cestovnoj konferenciji u Dubrovniku, koju je otvorio Oleg Butković, Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a na kojoj su sudjelovali i mnogi drugi dužnosnici i sudionici iz regije i šire, iz oblasti prometa i prometne infrastrukture.
Na konferenciji zamjenik Dalipagić se skupu obratio temom „Regionalna suradnja - izazovi i mogućnosti".

Na početku svog izlaganja Dalipagić je istakao da je Bosna i Hercegovina usvajanjem Okvirne politike prometa za razdoblje od 2015.-2030.godine, Okvirne strategije prometa za razdoblje od 2016.-2030. godine, pristupanjem ugovoru o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Europe, i usvajanjem Zakona o akcizama na gorivo osigurala otvaranje novih fondova za prometnu infrastrukturu.

Dalipagić je istakao i najvažnija pitanja prometne infrastrukture Bosne i Hercegovine, i to da je najvažniji prometni infrastrukturni projekt u Bosni i Hercegovini izgradnja koridora Vc, a razlozi za to su sljedeći:

Ovaj koridor povezuje BiH na jugu sa lukom Ploče u Hrvatskoj, a koliko je ta luka bitna za gospodarstvo BiH nije potrebno ni govoriti,

Koridor Vc povezuje cijelu BiH preko Mostara, Sarajeva, Zenice, Doboja, do Svilaja na sjeveru, na rijeci Savi, gdje Bosnu i Hercegovinu ponovno povezuje sa Hrvatskom, dalje ide do Budimpešte u Mađarskoj gdje i završava, i na taj način predstavlja poveznicu BiH sa sjevernom, srednjom i sjeveroistočnom Europom,
Uz koridor Vc prema procjenama je nastanjeno oko 70 % stanovništva Bosne i Hercegovine, a stacioniran je i veliki broj industrijskih, trgovačkih, turističkih i drugih kapaciteta.

Predviđena dužina koridora Vc kroz BiH je oko 330 kilometara, a do sada je izgrađeno oko 105 kilometara i istakao je da ne možemo nikako biti zadovoljni tempom izgradnje, te se nada da će u narednom razdoblju JP Autoceste Federacije BiH i JP za autoputeve Republike Srpske ubrzati aktivnosti na izradi potrebne dokumentacije i izgradnji preostalih dionica koridora Vc.

Dalipagić je dalje naglasio, da su najznačajnija bilateralna pitanja u oblasti prometne infrastrukture sa susjednim zemljama sljedeća:

Sa Hrvatskom za nas su svakako najvažnija pitanja izgradnje prekograničnih mostova Svilaj i Gradiška, o čemu je također postignut ogroman napredak. Trenutno, što se tiče mosta kod Svilaja ukupna realizacija radova je iznad 70 % i očekuje se nastavak aktivnosti u cilju konačnog završetka izgradnje mosta planiranog za 28. 5. 2019. godine, a što se Gradiške tiče objavljen je međunarodni tender za odabir izvođača radova mosta Gradiška, odnosno projekta ˝Izgradnja dionica Okučani - granica Bosne i Hercegovine, i prva faza - most na granici preko rijeke Save˝.

U bitne aktivnost vezane za međudržavne odnose sa Republikom Hrvatskom u oblasti prometne infrastrukture možemo smatrati i aktivnosti koje su u tijeku, a vezane su za revitalizaciju unske pruge.

Sa Republikom Hrvatskom planiramo i otvoriti razgovore vezane za izgradnju novog ili rekonstrukciju postojećeg mosta na Savi Brčko - Gunja.

Od prekograničnih investicijskih projekata, a odnose se na granicu na Savi sa Hrvatskom u narednom razdoblju radit ćemo na iznalaženju prekograničnih investicijskih sredstava za radove na rehabilitaciji plovnog puta rijeke Save i instaliranje riječnog informacijskog servisa na plovnom putu rijeke Save.

Zamjenik Dalipagić je na skupu još jednom iskoristio priliku da naglasi važnost sporazumnog rješenja sa Republikom Hrvatskom, a vezano za trasu Jadransko jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu na željenoj dionici od Počitelja preko Popovog polja do granice sa Crnom Gorom na rejonu Aranđelovo/Nudo. Pri tome je istakao da bi se što prije trebao realizirati prijedlog zaključaka koji je zamjenik predložio na Forumu Jadransko jonske regije u Splitu, a koje je tada u ime Vlade Republike Hrvatske prihvatila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske, gđa. Gabrijela Žalac.

Sa Crnom Gorom očekujemo inteziviranje aktivnosti na putnom pravcu Brod na Drini (Foča) - Hum (Šćepan Polje) i izgradnju mosta na rijeci Tari. Bosna i Hercegovina je izradila glavni projekat sa pratećim studijama za poboljšanje ove prometnice na SEETO ruti 2b, uključujući i međudržavni most na rijeci Tari.

Sa Republikom Srbijom Bosna i Hercegovina vodi intenzivne aktivnosti na provođenju načina za adekvatno cestovno povezivanje Sarajeva i Beograda, a u te aktivnosti je uključena i Turska koja bi mogla sudjelovati u financiranju ovog projekta.

Od većih projekata koji su u tijeku u Bosni i Hercegovini, a vezani su za međunarodno povezivanje Bosne i Hercegovine, istakao bih i modernizaciju zračne luke Sarajevo, sa krajnjim ciljem povećanja kapaciteta zračne luke u prijemu i otpremi putnika.

I na koncu zamjenik Dalipagić je istakao da smatra da na ovaj način u potpunosti mi u Bosni i Hercegovini doprinosimo ostvarenju konačnoga cilja, a koji se ogleda u uvezivanju Bosne i Hercegovine u prometni regionalni i europski sustav.