VLASNIK VIOLETE Kupio sam respiratore, vlast se mora uključiti da ih dopremimo

Petar Ćorluka
N1

Petar Ćorluka, vlasnik Violete iz Gruda, kazao je da je ova tvrtka uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv koronavirusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u Kini. Navodi da je pokušao opremu kupiti i od europskih proizvođača, ali nitko nije mogao garantirati isporuku prije kolovoza.

Ćorluka je zatražio intervenciju vlasti i veleposlanstava u BiH kako bi dragocjena oprema što prije bila transportirana iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

"Problem je što je gužva u prijevozu i od nas već dobavljači traže da vozimo robu koja je spremna, pa sam tražio da se uključe veleposlanstva, da se uključi Vlada, da se uključe banke i ne znam tko više. Amerika i Njemačka nemaju opreme i respiratora, a mi smo uspjeli pronaći i uplatiti. Tražim da se izađe u susret i da se pomogne u organizaciji. U ovoj teškoj situaciji trebamo pomoći zdravstvu Bosne i Hercegovine", ispričao je Ćorluka

Radi se o značajnim financijskim sredstvima premda je, kako je naglasio naš sugovornik, bio rizik ući u ovakav aranžman.

"Mi smo uplatili 400.000 maraka za opremu i izložili smo se velikom riziku, jer prvi put radimo s tim firmama. Prepoznali smo vrijeme kad zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine treba pomoć. Svim bolnicama, odlučili smo se za 38 zdravstvenih ustanova, da podijelimo negdje oko 400 jedinica maski, profesionalnih odijela za bolnice i šest respiratora", pojasnio je Ćorluka.