Veliki rast Švicarskog franka povećao rate kredita i do 30 posto!

Federacija BIH, plaće, Vjekoslav Bevanda, Novac, mirovine, plaće, krediti, banke, Politika, Novac, nogomet, firme, BIH, poduzetnička zona, fiskalizacija, hrana, Novac, Novac, plaća, mirovine, HVO, Armija BiH, struja, poskupljenje, Novac, Armija BiH, HVO, Novac, nagrada, Novac, SDA BIH, SDP BIH, Novac, kriza, siromaštvo, BIH, kladionica, višići, Vlada HNŽ, Srećko Boras, lutrija, kladionica, krediti, jamci, kamate, banke, crna kronika, Novac, štednja, proračun, HBŽ, plaća, Novac, invalid, prevara, Hrvatska, taksist, Novac, mirovina, Hrvatska, krađa, provala, Zagreb, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, Novac, siromašni, siromaštvo, prostitutka, ženidba, Novac, prevara, biro, nezaposlenost, HNŽ, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, štednja, Novac, savjeti, Livno, krađa navika, misa, BIH, dugovi gađana, dugovi, banke, novčanik, navike, probanje, bogataši, uhljeb , hsls , Minimalac, BIH, sindikat, radnici, nasim lawrence, novčanik, taylor sloan, novčanik, Mostar, plaća, pr
Pojedini građani sada bankama duguju više nego na početku otplate. U pojedinim slučajevima rata stambenog kredita sa 450 KM porasla je na 600, dok je glavnica kredita veća za 7.000 KM.

Zbog svega ovog dio ekonomskih stručnjaka smatra da valutnu klauzulu treba ukinuti, jer se u BiH zarađuje u KM, pa se i krediti moraju odobravati u ovoj valuti.

Ombudsmen za ljudska prava u BiH Dragan Doko ističe da je upozoravao na ovaj problem, jer su ljudi došli u situaciju da plaćaju čak do 30 posto veću ratu nego ranije.

"To je nezavisna situacija. Ako se u BiH sve plaća u KM, ne bi trebalo da bude referentna nijedna druga valuta. Krediti su dogovoreni ovdje, a ne u Švicarskoj. Suglasan sam sa ocjenama da bi ukidanje valutne klauzule išlo u pravcu zaštite građana. Država ovaj problem mora regulirati zakonima i drugim propisima kako se to ne bi ponavljalo", rekao je Doko za "Dnevni avaz".

Ekonomski ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da bi agencije za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH trebalo da razmotre ideju o ukidanju valutne klauzule.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš smatra da je iznos kredita u BiH koji su vezani za švicarskog franak tako mali da je nepotrebno razmišljati o ukidanju valutne klauzule, kao što je to urađeno u Mađarskoj, a o čemu se razmišlja i u Hrvatskoj.

dnevnik.ba