Uskoro počinje izgradnja novih kilometara autoceste južno od Mostara

Uskoro počinje izgradnja novih kilometara autoceste južno od Mostara
hercegovina.info

Za poddionicu tunel Kvanj – Buna na Koridoru Vc u tijeku je evaluacija ponuda i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju čime će na jugu Bosne i Hercegovine biti otvoreno još jedno gradilište na autocesti, kazali su Feni u J.P. Autoceste Federacije BiH.

Dionica Mostar jug – Buna ukupno je duga 14,4 kilometara i podijeljena je na dvije poddionice: Mostar jug – tunel Kvanj i tunel Kvanj – Buna. Obje poddionice će se graditi po modelu žuti FIDIC što podrazumijeva da izabrani izvođač izrađuje glavni projekt na osnovu idejnog projekta investitora.

Poddionica tunel Kvanj – Buna je duga 5,2 kilometara. Značajni objekti koji će se graditi su dvocijevni tunel Kvanj, desna cijev dužine 2.645 metara i lijeva cijev dužine 2.720 metara, vijadukt Rotimski potok dužine 320 metara i nadvožnjak, a ostatak trase nadovezuje se na poddionicu Buna – Počitelj koja je u završnoj fazi izgradnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u okviru ovog projekta bit će rekonstruirana regionalna cesta Buna – Domanovići ukupne dužine 14,5 km. Predviđeni rok izgradnje je 36 mjeseci.

U J.P. Autoceste FBiH kažu da je pribavljena urbanistička i okolinska suglasnost, a realizacija eksproprijacije je 95 posto. Za financiranje izgradnje osigurana su sredstava putem kreditne linije kod EIB-a u visini od 100 milijuna eura i bespovratna sredstva EU.

Poddionica Mostar jug – tunel Kvanj je duga 9,2 km. Javna nabavka provodi se po međunarodnim procedurama putem otvorenog postupka s pretkvalifikacijom. J.P. Autoceste FBiH kao korisnik eksproprijacije u postupku do sada je otkupilo nešto više od 80 posto zemljišta koje je bilo u privatnom vlasništvu.

"Postupak se provodi u skladu s Planom otkupa zemljišta i obnove sredstava za život koji je izrađen za ovu dionicu, u skladu sa zakonodavstvom Federacije BiH i zahtjevima Europske banke za obnovu i razvoj. Pribavljena je urbanistička i okolinska suglasnost. Rok za izgradnju je 30 mjeseci. Financiranje izgradnje je predviđeno sredstvima EBRD-a u visini od 60 milijuna eura", dodaju iz Autocesta FBiH.

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna, kako ističu, povezat će se Mostar s europskom mrežom autocesta i činit će funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivoga značaja za bh. građane, kompanije i poduzetnike.

"Podršku ovom projektu od javnog interesa za razvoj grada Mostara i cjelokupne zajednice pružili su gradonačelnik Mostara, predstavnici Srba povratnika Grada Mostara, lokalna zajednica Ortiješ/Lakševine, predstavnici lokalnih zajednica Blagaj i Malo Polje, ugledni gospodarstvenici i rezidentno stanovništvo", navode iz J.P. Autoceste FBiH.