Umjesto bijega u Njemačku, otvorio hotel za krave

bijeg, Njemačka, farma

Otac i sin Huzejir i Husein Mehić iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, vlasnici su jedine farme na ovim prostorima koja u potpunosti ispunjava zahtjevne kriterije Europske unije kada se radi o uzgoju muznih grla i proizvodnji mlijeka, pišu Nezavisne novine.

Nedavno su izgradili moderan štalski objekt, a njihove kolege farmeri u šali kažu kako se radi o "hotelu za krave".

"Objekt pruža svu potrebnu udobnost za životinje, ugradili smo keramičke pločice, toplotnu izolaciju i kompletan sustav za odvodnju fekalnih materija. Sve smo to izgradili vlastitim sredstvima i projekt nas je koštao oko 150.000 maraka. Znači, nitko nam nije pomogao, niti jedna državna institucija", kaže Husein Mehić za Nezavisne novine.

Dodaje kako su uveli još jednu novinu, neuobičajenu za naše prostore: na zidove štale ugradili su zvučnike kako bi krave mogle slušati glazbu.

"Istraživanja su pokazala kako glazba opuštajuće djeluje na krave i da proizvodnja mlijeka može biti povećana za tri i više posto. Možda to za nekoga nije puno, ali mnogo znači za nas proizvođače koji nastojimo maksimalno iskoristiti njihovu produktivnost. Inače, striktno pazim da slučajno ne pustim neki domaći politički program, jer se plašim da bi krave pobjegle glavom bez obzira", kroz smijeh kaže Mehić.

Trenutno na svojoj farmi otac i sin uzgajaju 25 muznih grla i dnevno proizvode oko 400 litara mlijeka. Tijekom protekle godine ukupno su proizveli 120.000 litara sirovog mlijeka, koje im otkupljuje mljekara Meggle iz Bihaća.

Mehići kažu kako su opredijeljeni da povećaju stočni fond i da u ovome trenutku uzgajaju devet junica i nekoliko bikova, a želja im je da stado muznih grla dostigne broj od 50 jedinki.

"Prije nekoliko godina dvoumio sam se da li da odem u Njemačku, kao veliki broj susjeda i mještana, ili da ostanem kod kuće. Odlučio sam da se potpuno posvetim poljoprivredi i nisam se pokajao. Mada, treba zaista mnogo raditi, jer u poljoprivredi ne postoji radno vrijeme", kaže mlađi farmer.

Dodaje kako su u proizvodnju uključeni svi članovi obitelji, te se nada da će njegov 14-godišnji sin Muhamed nastaviti porodičnu tradiciju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže kako ova farma treba da bude primjer ostalim poljoprivrednim proizvođačima kako unaprijediti proizvodnju.

"Ovakvih farmi ima tek nekolicina na cijelom Unsko-sanskoj županiji. Znači, vlasnici posjeduju registrirano poljoprivredno gazdinstvo, imali su sve potrebne dozvole za gradnju i ispunjavaju europske standarde u proizvodnji mlijeka", kaže Selimović.

Inače, treba istaći kako Mehići proizvode i neophodnu stočnu hranu i žitarice te obrađuju ukupno 40 hektara zemljišta. Uvjereni su da perspektiva u poljoprivredi postoji ukoliko se marljivo i predano radi, te da bi rezultati bili daleko bolji kada bi državne subvencije i pomoć nadležnih institucija bili veći i značajniji.