Udruženje poslodavaca zahtijeva uvođenje moratorija na otplatu rata kredita svima koji zatraže odgodu plaćanja

Udruženje poslodavaca zahtijeva uvođenje moratorija na otplatu rata kredita svima koji zatraže odgodu plaćanja
Twenty20/Hercegovina.info

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine poziva Agenciju za bankarstvo Federacije BiH i sve komercijalne banke koje posluju na teritoriji FBiH da konačno shvate težinu situacije u kojoj su se našla fizičke i pravne osobe zbog pandemije koronavirusa.

UPFBiH poziva Agenciju za bankarstvo i FBiH da prestanu sa kalkulantskim i autističnim ponašanjem te zahtijeva da se moratorij odnosi na sve koji zatraže odgodu plaćanja rate kredita, a ne da banke procjenjuju kome će odobriti odgodu plaćanja kredita, a kome ne.

„U situaciji kada je prioritet sačuvati zdravlje i živote ljudi, radna mjesta i maksimalno umanjiti negativne posljedice pandemije koronavirusa na gospodarstvo, Agencija za bankarstvo FBiH i banke se ponašaju autistično i kalkulantski. UPFBiH apsolutno podržava mjere kojima će se sačuvati stabilnost finansijskog sektora, ali zahtijevamo da banke, bez previše administriranja i pairologije, pomognu gospodarstvo da sa što manje posljedica prrebrodi negativne utjecaje pandemije koronavirusa. U tom smislu, zahtijevamo da Agencija za bankarstvo FBiH donese odluku kojom će svim fizičkim i pravnima osobama koja to koji zatraže biti omogućena odgoda naplate rata kredita čija je kreditna sposobnost pogoršana, odnosno, čiji su izvori za otplatu smanjeni i time onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci, ukoliko je to posljedica negativnog utjecaja izazvanog pandemijom virusnog oboljenja "COVID-19", kažu u UPFBiH.

Iz UPFBiH naglašavaju da posljedice pandemije coronavirusa moraju podnijeti svi pa i banke i podsjećaju da stabilnost bankarskog sektora u FBiH i BiH, banke dobrim dijelom duguju domaćim gospodarstvenicima.