U samo godini dana u BiH registrirano gotovo 12.000 novih gospodarstava

Poljoprivreda

... razina države poljoprivrednoj proizvodnji, podaci iz izvješća Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu, koje je usvojilo i Vijeće ministara, pokazuje kako je broj zaposlenih u toj gospodarskoj grani u porastu, piše Večernji list BiH.

Prošle godine su u poljoprivredi bile zaposlene 154 tisuće osoba, što je za sedam posto više u odnosu na godinu ranije. Rasla su i primanja zaposlenih u poljoprivrednoj proizvodnji. Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u 2017. godini iznosila je 778 KM i za tri posto je veća u odnosu na 2016. godinu. Broj registriranih gospodarstava također je porastao, i to za 12 posto ili 11.883 te je iznosio 114.576, a za 21 posto veći je u usporedbi s brojem registriranih gospodarstava 2015. godine.

Praktično je nakon godina stagnacije došlo do blagog rasta udjela poljoprivrede u ukupnom BDP-u, što potvrđuju podaci iz 2016. godine. Ovakvim rezultatima sigurno je doprinio i rast financijske potpore poljoprivrednoj proizvodnji u proteklih nekoliko godina.

Tijekom prošle godine je na ime podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupno izdvojeno nešto više od 164 milijuna KM i ovo je od 2012. godine najveći zabilježeni iznos podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tako je ukupan proračun namijenjen poljoprivredi entiteta i Distrikta Brčko u prošloj godini bio veći za oko osam milijuna KM ili 5,2 posto u odnosu na 2016. godinu.

Povećanje izdvajanja sredstava zabilježeno je u Federaciji i Distriktu Brčko BiH, dok je u Republici Srpskoj ostalo na istoj razini. Bosna i Hercegovina je u regiji na trećem mjestu po izdvajanju za poljoprivredu, nakon Srbije, koja je izdvojila oko 223 milijuna eura, i Makedonije, čija su izdvajanja iznosila 143 milijuna eura. Na posljednjem mjestu je Crna Gora s izdvojenih oko 30 milijuna eura.

Europska unija je najznačajniji partner Bosne i Hercegovine u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a vrijednost izvoza na to tržište u prošloj godini iznosila je 303 milijuna KM i povećana je za 39 milijuna u odnosu na godinu ranije.

Suficit od pet milijuna KM ostvaren je u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa zemljama EFTA-e, a u posljednje tri godine bilježi se konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u Republiku Tursku, gdje je u 2017. godini izvezeno robe u vrijednosti od 286 milijuna KM, a ostvareni suficit iznosio je 221 milijun KM.