U OŽUJKU Porasle plaće u poduzećima, ovo su najplaćenija zanimanja

Konvertibilne marke KM kovanice i papir
Ilustracija

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH u ožujku iznosila je 1.260 KM i nominalno je viša za četiri posto, a realno za 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na ožujak prošle godine, prosječna isplaćena neto plaća nominalno je viša za 15,4 posto, dok je realni indeks iznosio 4,6 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH, prenosi Srna.

U informacijama i komunikacijama isplaćena neto plaća u ožujku iznosila je 1.827 KM, u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.811 KM, a u financijskim i djelatnostima osiguranja 1.772 KM.

U pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane, prosječna isplaćena neto plaća u trećem mjesecu iznosila je 814 KM, u građevinarstvu 918 KM, a u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala 975 KM.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za ožujak iznosila je 1.942 KM, što pokazuje nominalan rast od 4,3 posto, a realno je veća za 3,8 posto u odnosu na veljaču. Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća za ožujak u odnosu na isti mjesec 2022. godine nominalno je viša za 16 posto, dok je realni indeks iznosio 5,2 posto.