TVRTKA MATE RIMCA "Prikupili smo 100 milijuna eura investicija"

Mate Rimac
Facebook

Zagrebačka tvrtka Project 3 Mobility koja stoji iza projekta razvoja autonomnih taksija, zaključila je rundu u kojoj je prikupila 100 milijuna eura investicije. Za sada joj je isplaćeno i 89 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Project 3 Mobility, hrvatska tvrtka u javnosti poznata po razvoju taksija bez vozača, objavila je kako je zaključila je investicijsku rundu (Seriju A). Time je zaokružila dosadašnje financiranje od strane privatnih investitora na iznos od 100 milijuna eura.

Riječ je o tvrtki pokrenutoj 2019. godine, koja se u javnosti najviše veže uz njezinog suvlasnika Matu Rimca, osnivača Rimac grupe. U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurala je 180 milijuna eura bespovratnih sredstava, pri čemu joj je do sada isplaćeno 89 milijuna. Dio javnosti i medija prozivali su je zbog prekoračenja rokova koje je u svojim prvim nastupima najavio Mate Rimac. Centar mobilnosti pored Jadranskog mosta nikad nije izgrađen, a još nisu predstavljena ni testna vozila. Rok za realizaciju projekta s 2024. godine pomaknut je na 2026. godinu. No, treba uzeti u obzir da je i isplata EU sredstava značajno kasnila u odnosu na očekivanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Iz tvrtke su objavili kako je jedan od novih investitora Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, kojem je ovo prva investicija u Hrvatskoj. On je u Project 3 Mobility uložio preko svoje investicijske kompanije TASARU Mobility Investments, koja ulaže u pametna i održiva rješenja mobilnosti. Među investitorima je i bugarska tvrtka SiteGround najpoznatija po hosting uslugama. prenosi Forbes.

Te tvrtke još nisu upisane u sudski registar. U njemu su dosadašnji suvlasnici i investitori: Mate Rimac, dizajner i suvlasnik Rimac grupe Adriano Mudri, direktor Project 3 Mobilityja Marko Pejković, južnokorejska KIA, hrvatska IT tvrtka Infinum, tvrtka Abdul Latif Jameel iz Saudijske Arabije (odnosno njihova investicijska tvrtka s Kanalskih otoka), predsjednik Uprave katarske tvrtke Al Attiya Motors and Trading Company Abdulaziz Mohamed Abdulla alAttiya i Neurone Holdings Limited s Cipra.

Pejković najavio pokretanje tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila

„Vrlo smo zadovoljni sa zatvaranjem investicijske runde u ovom trenutku. Činjenica da smo u ovako izazovnoj situaciji za nove kompanije uspjeli privući neke od najjačih globalnih strateških i financijskih investitora pokazuje povjerenje u našu viziju i tim. Bitno je naglasiti da su već sada sredstva privučena od privatnih investitora veća od do sada isplaćene EU potpore – 89 milijuna eura. Do lansiranja usluge u Zagrebu značajno će se povećati omjer uloženih privatnih sredstava. U proteklom smo razdoblju prošli kroz niz zahtjevnih procedura, dubinskih snimanja i provjera, kako kroz proces odobrenja EU potpore vođen od strane Europske komisije i domaćih institucija, tako i paralelno kroz proces prikupljanja privatnog kapitala. Ponosni smo na još jednu potvrdu vrijednosti našeg projekta koji će revolucionarizirati promet i poboljšati kvalitetu života u urbanim sredinama. Vjerujemo da će projekt donijeti značajne koristi za Hrvatsku, kroz pokretanje tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, ali i na druge načine, poput suradnje s hrvatskom akademskom zajednicom. U sklopu projekta već intenzivno surađujemo s tri zagrebačka fakulteta. Nakon uspješnog zatvaranja ove investicijske runde, u naredne dvije godine ćemo nastaviti privlačiti privatni kapital, prateći faze realizacije projekta”, izjavio je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Prikupljena sredstva bit će iskorištena za nastavak razvoja projekta, izgradnju specijalizirane infrastrukture te dodatno povećanje tima, koje će biti sve značajnije u nadolazećem razdoblju.