Tvrtka iz Hercegovine najprofitabilnija privatna tvrtka u BiH s dobiti od 115 milijuna KM

Lager
Facebook

Popis kompanija s najvećim iskazanim neto profitom u Federaciji BiH za prošlu godinu ne razlikuje se puno od one za 2018., osim velikog skoka tvrtke Lager iz Posušja. Donosimo vam službene informacije Financijsko-informatičke agencije koje su jučer objavile bonitetne kompanije LRC i Bisnode.

Najveću dobit u prošloj godini ponovo je ostvarilo Javno poduzeće Autoceste FBiH s više od 133 milijuna KM. Iskazani profit za 16 milijuna je veća nego raniju godinu.

Na drugom mjestu je kompanija Lager iz Posušja, veliki trgovac građevinskim strojevima, sa 115 milijuna KM dobiti. Prošla godina bila je izrazito uspješna za ovu kompaniju jer je dobit u samo jednoj godini porasla za 70 milijuna KM. Lager je prošle godine bio rangiran na 6. mjestu, a sada je najprofitabilnija privatna kompanija u BiH.

Treći je trgovački lanac Bingo s profitom od 93 milijuna KM. Bingo je u 2019. godini povećao dobit s 76 na 93 milijuna KM, ali izubio drugu poziciju na ovoj ljestvici.

Četvrti je BH Telecom sa 47 milijuna KM dobiti. Državni gigant telekomunikacijski usluga uz pad prihoda bilježi i stalni pad profita, 2018. godinu završili su na trećoj poziciji.

Peti je Premiere World Sport iz Čitluka, najveća bh. kladioničarska kuća, s profitom od 44 milijuna KM. Značajnu dobit iskazuju i Ceste Federacije BiH s 44 milijuna KM, još jedna javna kompanija.

Sedmu poziciju zauzima CC HBC B-H, bh. predstavništvo svjetskog giganta Coca-Cole, s profitom višim od 30 milijuna KM.

Osmi je trgovački lanac FIS sa skoro 30 milijuna KM, a deveti širokobriješki FEAL s 25 milijuna profita. Popis kompanija koje su najbolje poslovale u prošloj godini zatvara Violeta iz Gruda s profitom od 25 milijuna KM.

Na ovom popisu najboljih 10, za razliku od jučerašnje kad smo kompanije redali po ukupnom prihodu, nešto je veće prisustvo proizvodnog sektora, značajno su tu i dalje javne kompanije, a trgovina je dominantna.